Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Åtta stora hakkors mötte idag besökarna i Stockholms moské på Södermalm. Det är inte första gången, utan händer ett par gånger i månaden enligt en anställd i moskén. Är det inte hakkors så är det klisterlappar och annat klotter med rasistiskt eller hatiskt innehåll.

Religiösa rum är speciella och bör behandlas med särskild respekt. Det är tecken på civilisation när kyrkor, moskéer och synagogor lämnas i fred och respekteras som särskilda platser, undantagna de världsliga konflikter som kanske rasar utanför. När de istället angrips för att komma åt de troendes allra heligaste, känns civilisationen istället fjärran. Dessa handlingar är lika förkastliga oavsett om de händer i synagogor, som i Malmö där problemen pågått länge, eller i moskéer som den på Södermalm. För några månader sedan, i november, utsattes även moskén i Fittja för skadegörelse. Entrédörren hade krossats och ett tiotal grisfötter hade kastats in i lokalen (Svd 18/11).

Att göra sånt här är inte att uttrycka en åsikt. Det är inte att ägna sig åt politisk debatt eller att använda sin åsiktsfrihet. Det är bara att trakassera troende människor på ett skändligt vis. Det är att manifestera hat och försöka injaga skräck i människor på platser dit de söker sig för att finna förtröstan. Det är förkastligt.

Arkiv