Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Aktiva politiker, folkvalda är en sak. Men den fortsättning som Expressen följer upp gårdagens avslöjanden med idag är bara obehaglig. Om ambitionen var att matcha obehaget man kan känna när man läser kommentarsfälten på de hatsajter man finkammat så får man säga att det har lyckats.

Idag får bland andra en docent, en åkeriägare och en fastighetsförvaltare i Åre vara med i Expressen och försvara sina grova kommentarer på Avpixlat. Vilket förstås är en omöjlig uppgift. De saker som kommentatorerna i fråga har skrivit är gräsliga, det är oförsvarbar skit, ibland även skit som troligen är olaglig. Åter annat är bara plumpt och dumt, men förmodligen lagligt. Oavsett vilket så brukar det normala förfarandet med misstänkta brottslingar inte vara att vi hänger ut dem i tidningen. Den ordningen är värd att bevara.

 

Det finns flera aspekter att bena i gällande den här publiceringen och vi lär säkert debattera den ett bra tag framöver. Personligen ber jag att få återkomma. Inte heller har vi väl sett allt som Expressen och Researchgruppen har i bakfickan ännu. Men så länge tycker jag att statsvetarna Henrik Oscarsson och Anders Sundell har skrivit två läsvärda texter som mer eller mindre anknyter till Expressens jobb i allmänhet, men också till samhällsdebatten i synnerhet. Båda lyfter diskussionen till en lite mer principiell nivå. Nedan två citat, vi börjar med Oscarsson:

”En mer modererad och respektfull hållning från opinionsbildare står alltså på min önskelista. I grunden tror jag nämligen att påverkansmöjligheterna blir större av att samtala än att använda reflexmässig megafonstrategi. Att Vuvuzela sig till framgång är dömt att misslyckas om man vill få till stånd ett fungerande samtal och en effektiv opinionsbildning. Anledningen är att du inte kan höra något och ingenting lära om du lägger all energi på att avvisa meningsmotståndare. För att bekämpa sina fiender i den offentliga samhällsdebatten behöver man lära känna deras argument och vara nyfiken på orsaker och sammanhang. Ett seriöst utövande av politisk påverkan kräver en grundläggande respekt, intellektuell nyfikenhet och en vilja att bryta argument mot varandra.”

 

Och Sundell hakar i:

”Om man tycker att det här är okej, ser jag inte hur man skulle kunna fördöma att sajter som Avpixlat hänger ut enskilda som de tycker har förkastliga åsikter, vilket naturligtvis också är fel. Jag vill inte ha ett samhälle där folk, tidningar eller webbsajter tar sig friheten att hänga ut och häckla personer som de anser har fel åsikter. Det är ett symtom på att folk tycker att ändamålen helgar medlen, att de andra har så fel så att vad som helst är tillåtet när de ska bekämpas.”

 

 

 

 

 

Arkiv