Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

En kille skrev ett lite taffligt inlägg på temat ”sjuka kvinnoideal”. Ni kan säkert föreställa er innehållet utan att ens läsa texten först. Modeindustrin skapar sjuka ideal, självsvält etc. Frånsett lite resonerande om industrin, att den säger sig vilja ta ansvar, men sedan återfaller i mager-idealet fanns även en passage om hur vilket kvinnoideal män har:

”Frågan är för vem de bantar. Inte kan det vara för männens skull. Jag behöver ingen stor undersökning för att slå fast att nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen. Forskning har visat att män snarare gillar smala midjor kombinerat med breda höfter, med andra ord kurviga tjejer.

Hela showen verkar vara en intern angelägenhet, kvinnor emellan. Vi män står vid sidan av och skakar på huvudet. Det är kanske är dags att fler av oss kliver upp på catwalken och förklarar att vi inte tänder på hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden.”

 

Personen som skrivit är Karl-Johan Karlsson, politisk reporter på Expressen. Jag känner inte karln, men han förklarar själv redan i inledningen att detta inte är ett ämne han är personligen insatt i, men att han tänker att det kanske vore bra om fler män deltog i diskussionen.

Om man var på väldigt dåligt humör skulle man förstås kunna tolka den där passagen som något illvilligt. Som att Karl-Johan Karlsson bara är ute efter att korrigera de kvinnor som inte håller den vikt som han och mansmajoriteten finner mest attraktiv. Jag tänker dock att den lite fåniga ”vi killar tänder faktiskt på-vinkeln” är mycket mer banal än så. Karl-Johan Karlsson tänker förmodligen att ett skäl till att kvinnor och tjejer svälter sig är för att de har en uppfattning om vad som anses mest attraktivt. Och då vill han inskjuta att det där med vad som är attraktivt inte bara är upp till modeindustrin. Många ögon och uppfattningar spelar in. En av dem är givetvis grundad i attraktion mellan kön. Att förneka att detta finns med i bilden kring vad som skapar ideal vore rätt fånigt.

 

Artikeln förenklar förstås. Det är en kort krönika, inte en text som går på djupet. För någon som är verkligt ätstörd hjälper det självklart inte att läsa om vad forskningen eller Karl-Johan Karlsson säger om breda höfters popularitet. Men å andra sidan är Karlssons logik inte obegriplig heller. Om ett ideal är någonting aggregerat, spelar det ändå roll om fler protesterar mot ett ideal som rent fysiskt knappt ens finns i verkligheten. Särskilt som det subjektiva idealet alltid spelar mot ett föreställt kollektivt är det inte oviktigt om kollektivet spretar. Det är fullständigt självklart att kollektivet mäns uppfattning om vad som är attraktivt ingår som faktor i ett aggregerat kvinnoideal.Vid sidan av flera givetvis, men det är kanske naturligt att Karlsson försöker ge kött och ord åt just denna faktor i egenskap av man.

Vem som påverkas av vilken form av ifrågasättande av rådande ideal är heller inte självklart. För en del är Karlssons krönika för grund, rentav stötande. För andra kanske den kanaliserade något som är relevant för dem. Vi kan inte inbilla oss att det finns en formel i ett sånt här samtal. Alla protester och försök att bidra till en diskussion om ett ideal kan heller inte förväntas vara lika kvalificerade.

 

Nåväl. Jag misstänker dock att Karl-Johan Karlssons trevande försök att delta i detta samtal kommer att bli hans första och enda försök.

Så här recenserades hans krönika igår:

”Så vidrig”

”Ta bort dig!”

”KÄFTEN!”

”Han inte bara heter som en svamp, han tänker uppenbarligen som en också!”

”Snälla lilla man”

”VA FAN?! Såhär kan man ju inte uttala sig!”

”Så jävla äckligt”

”bland det sjukaste och äckligaste och mest idiotiska jag läst”

”var bara tyst”

”Bland det vidrigaste jag läst”

”Men för HELVETE skjut dig själv”

”HÄRLIGT ATT EN KILLE SKA TALA OM HUR UNGA KVINNOR ÄR!!!”

”hemskaste jag har läst på länge”

”du FATTAR NOLL”

”bra jobbat du vita jävla MAN!!”

”DAGENS RIKSIDIOT”

”Ditt jävla stolpskott, håll käften. Du är så himla fel.”

”kamma till dig pojk, du ser ut som en barnrumpa!”

”Kan vi kanske avrätta den här mannen eller?”

 

Det är sannerligen rimliga tider vi lever i.

 

Arkiv