Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Genom åren har det förekommit många försök att relativisera minnet av Kristallnatten. Inom vänsterrörelsen har man länge försökt blanda in allsköns frågor utom den enda relevanta. Denna politisering har nu lett till att organisatörerna bakom minneshögtiderna i Göteborg har splittrats. Men nu har vänsterns osmakligheter överträffats med råge.

I morgon lördag, på minnesdagen för Kristallnatten, arrangerar nazistiska Svenska Motståndsrörelsen en stöddemonstration för grekiska Gyllene Gryning. Nazisterna och deras sympatisörer ska samlas på Karlaplan klockan 16 och därefter vandra till Grekiska ambassaden.

Svenska motståndsrörelsen är, för den som undrar, en riktig nazistisk kamporganisation. Säkerhetspolisen bedömer att rörelsen utgör det största hotet inom vit makt-miljön. Rörelsen erbjuder medlemmarna stridsträning, syftande till att skapa en revolutionär spjutspets som kan störta demokratin och därefter införa nationalsocialism i Sverige och övriga Norden. Rörelsen uppmuntrar medlemmarna att beväpna sig inför revolutionen, och kan kopplas till en lång rad brott, varav åtskilliga våldsbrott. Ledaren heter Klas Lund. Han var tidigare aktiv i Vitt Ariskt Motstånd och är dömd för dråp.

Och nu vill de solka ner Kristallnatten.

Sällan ges väl tyngre anledning till en protest från stockholmarna. Ett lämpligt sätt att visa sin avsky är att möta nazisterna längs vägen, med tystnad och föraktfull blick.

Arkiv