Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Aftonbladet är Sveriges största tidning med fler än 2,8 miljoner läsare varje dag. Det är en räckvidd som heter duga – ingenting man skojar bort. I mitten av augusti startade ledarsidan i denna tidning ett upprop mot lägre skatter i allmänhet och mot det femte jobbskatteavdraget i synnerhet. Delningarna på Facebook har varit många, artiklarna på ledarplats har påmint oss, vecka ut och vecka in. Varje dag har man på såväl papper som webb uppmanat och puffat läsarna att skriva på ledarsidans upprop.

 

Nu, en och en halv månad senare, summerar ledarsidans chef Karin Pettersson framgångarna, och hon är jättenöjd:

”I går hade över 80 000 personer skrivit under. Det är faktiskt helt fantastiskt.
Vi har aldrig fått sådan läsarrespons. Särskilt många mejl har kommit från läsare som skriver att de tidigare röstat på Alliansen, men nu fått nog.”

 

Låt mig upprepa. Aftonbladet är Sveriges största tidning med fler än 2,8 miljoner läsare varje dag. Dessa läsare har sedan mitten av augusti bombarderats med uppmaningen att sätta en kråka mot lägre skatt. Av dem har 80 000 gjort det. 80 000 personer får Karin Pettersson att konstatera att ”debatten äntligen börjat svänga”.

80 000 filurer är förvisso inte kattskit, men kan vi använda dem som bevis för att ”folk” ogillar skattesänkningar? Om Pingströrelsen – 83 284 medlemmar – gick ut och meddelade en kollektiv åsikt om inkomstskatten, skulle Aftonbladets ledarsida då utropa att saken är biff? Det tror jag inte.

Om Sveriges rollspelande ungdomar samlade i organisationen Sverok – 123 167 personer – uttalade en fatwa mot jobbskatteavdrag, skulle Aftonbladets ledarsida då meddela att reformen är vansinnigt impopulär? Nä, kanske inte va?

 

Att debatten svänger och kränger har Karin Pettersson förvisso rätt i, det är bara hennes idéer om varför som brister. Men att kampanja mot 2,8 miljoner läsare varje dag i en och en halv månad och få ihop 80 000 namn mot jobbskatteavdraget är inte ”helt fantastiskt”.

Kämpa, Aftonbladet.

Arkiv