X
Annons
X

Ledarbloggen

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl

Teatergruppen Det sovande folket har inkommit med kommentar angående bloggposten Bättre än sitt rykte.

En kort rättelse angående ledarbloggen ”Bättre än sitt rykte”, som syftar till att berömma Fredrik Reinfeldts 20 år gamla debutbok ”Det sovande folket”, och samtidigt kritisera vår dramatisering och scenuppsättning av samma bok. I bloggen beskrivs det att vår pjäs väcker så stort intresse på grund av att vi inte har valt det femte kapitlet som huvudfokus, det där Reinfeldt beskriver hur han samlar in pengar till barn i Afrika. För det första vill vi nu säga att ledarskribenten inte har sett pjäsen, och alltså inte vet vad vi har för huvudfokus, och för det andra så är det viktigt att påpeka att vår dramatisering ger minst lika stort utrymme till det femte kapitlet som boken gör. Med risk för att förstöra folks teaterupplevelse så kan vi avslöja att berättelsen om Afrikainsamlingen är slutklämmen på hela pjäsen. Det är såklart allas rätt att kritisera att vi lyfter upp statsministerns text i ljuset, och mena att vi bara borde iscensätta vissa delar av boken, men då bör en göra det först efter att en har sett pjäsen. Och vill en måla upp oss som kommunister så har en rätten att göra det, men det vore hedervärt om det utgick från annat än lösa gissningar.

/Det sovande folket genom Jonathan Möller

Svar från Tove Lifvendahl: Eftersom jag enbart har tagit del av det marknadsföringsmaterial som spridits kring pjäsen; trailern på nätet, information på teaterns hemsida och vad talespersoner har omnämnt i medierna, har jag heller inte velat uttala mig om pjäsens kvalitet. Min första kommentar som har koppling till pjäsen handlade om teatergruppens analys kring att Det sovande folket utgör ”de visioner som vår nuvarande statsminister och hans regering vilar många av sina tunga politiska beslut på”. Min andra kommentar rörande pjäsen kan utifrån avslöjandet ovan kanske visa sig vara ett tomt slag i luften; måhända har pjäsen trots allt Fredrik Reinfeldts erfarenheter från insamlingsarbetet som huvudtema. Återstår således en upprepande uppmaning av något som jag gissar att både jag och teatergruppen i alla fall är överens om: läs boken.

Arkiv