Annons

Ledarbloggen

Amelie Langby

Amelie Langby

Svenska Dagbladet välkomnar i dag Jonas Hellman som ny kolumnist på ledarsidan. I grunden är Jonas nationalekonom och arbetar numera för analysföretaget United Minds, som han var med och grundade i slutet av 1990-talet. Tidigare har Jonas bott i bland annat New York i USA och Seoul i Korea. Sedan sommaren 2012 är han bosatt i Mumbai, Indiens folkrikaste stad och knutpunkten för landets internationella handel.

Vad förde dig till Mumbai?

– Det var min fru Fredrika, som är svensk generalkonsul. Men jag arbetar i Mumbai för United Minds. Indien är en växande marknad och det finns massor att göra. Utländska företag har ett stort behov av att analysera den indiska marknaden och förstå vad som händer.

Vad vill du förmedla till SvD:s läsare därifrån?

– Världen förändras i snabb takt och Asien blir allt viktigare. Vi får inte missa chansen att dra nytta av de möjligheter som detta ger. Vi behöver vidga perspektiven.

 

Trogna läsare är redan bekanta med ditt namn, då du mellan åren 1991-1996 jobbade som ledarskribent på SvD. Hur minns du den tiden?

– Det var en väldigt spännande tid som började med att Sverige fick en ny regering, ledd av Carl Bildt. Andra stora händelser var valutakrisen och det svenska EU-medlemskapet. Arbetet som ledarskribent var jättekul. Jag minns bland annat mötena varje morgon då ledarredaktionen samlades för att diskutera dagens frågor. Det var livliga diskussioner som alltid gav något nytt. Enormt lärorikt och stimulerande.

 

På United Minds hemsida går det att läsa att du är väldigt samhällsintresserad och håller koll på politik, sociala förändringar och livsstilstrender. Är det något särskilt område som fångar ditt intresse?

– Jag är samhällsintresserad generellt, men visst finns det frågor som jag ägnar mer tid åt. På senare tid har det handlat mycket om utvecklingen i Indien och Asien. Jag har också arbetat med internetfrihet och vad som händer på detta område.

Har du något exempel på en livsstilstrend som fascinerar dig?

– Det är svårt att inte fascineras av utvecklingen att allt fler har mobiltelefon. Det gäller även invånarna i Dharavi, ett av världens största slumområden som finns här i Mumbai. De flesta av dem använder ännu inte mobilen på ett särskilt avancerat sätt, men tekniken kommer att förändra mycket.

 

Du har författat flera böcker. År 2000 gav Timbro förlag ut din bok Det blommar i skolsverige. Korta presentationer av 30 friskolor med olika inriktning skapade en bild av de idéer skolorna har bidragit med i Sverige. Vad är dina tankar om friskolor i dag?

– Det behövs konkurrens inom skolväsendet och friskolorna har bidragit med mycket nytänkande. De har gjort att även de kommunala skolorna blivit bättre. Det finns exempel på dåliga friskolor, liksom det finns exempel på dåliga kommunala skolor. Just därför är det viktigt med kvalitetsgranskning och konkurrens.

Är det något du tror att du kommer att beröra i dina kolumner?

– Utbildningspolitik generellt är viktigt och det kommer jag säkert att ta upp.

 

Tillsammans med nuvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) skrev du även 1994 boken Non-working Generation. Böcker och åsikter som ledande politiker har skrivit eller uttryckt innan de blev just ledande har ofta kritiserats. Förra året skrev Dagens Arena om Kristersson och boken. Framförallt tog de upp den kontroversiella jämförelsen med apartheidpolitiken i Sydafrika som ni gjorde när ni kritiserade facken och den svenska modellen.

Hur förhåller du själv dig till sådant du skrivit och gjort tidigare?

– Jag har skrivit mycket genom åren och ibland har jag uttryckt mig kraftfullt för att jag haft en stark åsikt. Just det exemplet du nämner var en ogenomtänkt formulering, så skulle jag inte uttrycka mig idag. Men vår poäng i boken är att unga i Sverige har svårt att komma in på arbetsmarknaden, och det problemet kvarstår tyvärr.

Upplever du att det politiska klimatet och retoriken har förändrats sedan 1990-talet?

– Absolut, på flera sätt. Det förändrade medialandskapet har gjort att tempot ökat. Nätmedier öppnar fantastiska möjligheter, men ibland blir det väl mycket förenklingar. Det politiska klimatet har förändrats bland annat genom att Moderaterna gått från att vara ett parti på högerkanten till att bli mer av ett mittenparti. Det har blivit trångt i mitten, vilket förstås påverkar debatten.

Har du någon tanke om hur det kan se ut om ytterligare 20 år?

– Jag hoppas att det politiska klimatet i Sverige då har blivit mer nyfiket och framåtblickande. Jag hoppas också att förståelsen för företagsamhet ökat.

Var tror du att du själv befinner dig då?

– Förhoppningsvis på något spännande ställe. Jag tycker det är roligt att utforska nya länder. Men min bas och mitt hemland kommer alltid att förbli Sverige.

 

Jonas första kolumn publiceras i dag och handlar om fria val och korruption i Indien.

Arkiv