Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

Sverige krigar i Syrien. Nej, inte staten Sverige. Men svenska medborgare åker till Syrien för att strida för rebellerna. Nu har ytterligare två unga män, den här gången från Borås, dödats i striderna, skriver Göteborgs-Posten i dag. Från Göteborgstrakten har nu sammanlagt sju dött i Syrien, vilket innebär att Göteborg har en överrepresentation av syriska jihadister. De stred för någon av islamistgrupperna, antingen Jund al-Sham eller terrorstämplade Jabath al-Nusra. Sedan 2006 har cirka 160 unga människor åkt från Danmark och Sverige till Somalia, Pakistan och Syrien för att kriga. En anmärkningsvärd detalj är att så gott som ingen som åkt till Syrien från Sverige har sina rötter där. Motivet verkar i stället vara deras radikala, religiösa övertygelse, snarare än någon nationell lojalitet.

Den 21 november förra året lades den första svenskspråkiga jihadistfilmen upp på Youtube, av gruppen Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham, där svenska muslimer uppmanas åka till Syrien. Ledaren för gruppen dog tidigare i år i Syrien.

Nu har Göteborgs-Posten (1/8) skrivit om hur Göteborgs moské och moskén i anslutning till muslimska friskolan Römosseskolan i Gårdsten i samband med fredagsbönen har uppmanat till strid mot Assad-regimen av religiösa skäl. Båda moskéerna är kopplade till Islamiska förbundet (IFIS), som är medlem i FIOE (Federation of Islamic Organisations in Europe) som i sin tur är en del av Muslimska brödraskapet (se t.ex. The New Muslim Brotherhood in the West av Lorenzo Vidino).

Göteborgs moské förnekar dock uppgifterna om att man förespråkar jihadresor till Syrien. Frågan är om man ska lita på GP:s källor eller på företrädarna för Göteborgs moské som alltså blånekar. I sammanhanget kan det vara att ha i åtanke att Göteborgs moské, förutom att vara en del av Muslimska brödraskapet, byggdes med pengar från Saudiarabien, som även är ett av de länder som ger mest stöd till den syriska oppositionen och den Fria syriska armén.

De tillresta svenskarna tillhör ofta de mest extrema elementen av rebellerna. I början av juni mördades en 15-åring i Aleppo av islamistiska rebellrörelsen Jabhat al-Nusra, som de döda göteborgarna förmodligen tillhörde. 15-åringens brott var att han hade skämtat på ett polyteistiskt sätt. Först torterades han, sedan sköts han på öppen gata framför ögonen på sina föräldrar. Jabhat al-Nusras mål är att införa sharialagar, och de bekämpar de rebeller som vill ha demokrati lika frenetiskt som Assad-regimen. Och de rekryterar internationellt, bland annat i Sverige.

Samma vidriga ideologi var också vad svenske Bilal, som strider för samma gruppering, gav uttryck för i samtalet med Carolina Jemsby i Ekot (17 juni), när han förklarade varför han åkt till Syrien för att kriga: ”Vi har inte så mycket jidder med Assad. Alltså alla som inte vill ha sharia kommer vi att kriga mot.”

I svenska förorter pågår en organiserad rekrytering till jihadgrupper i Syrien, visar en granskning av Ekots Carolina Jemsby och Kajsa Norell (17 juni). Samma Norell har tidigare, tillsammans med journalisten Amun Abdullahi, skildrat hur den somaliska islamistmilisen al-Shabaab rekryterade i Rinkeby.

Om svenska moskéer uppmanar till den här typen av jihadism så är det djupt beklämmande. Inte nog med att det försvårar syriernas utsikter till ett stabilt land, dessutom tar en del jihadister med sig stridserfarenheterna hem och använder dem här. I Danmark har man exempelvis sett kopplingar mellan jihadisterna och organiserad brottslighet. Ideologin bakom jihadismen kan även spilla över till terrorism mot svenska eller västerländska mål.

 

Uppdatering: Per Gudmundson, tjänstledig från ledarredaktionen, har på sin egen blogg skrivit mer detaljerat om fallet med de två Boråsbröderna. Läs här.

Arkiv