Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

Problemet med att kvinnor tävlar i boxning är att det leder till att män slår och misshandlar dem. Eller vänta nu…? Jo, det menar i alla fall Ulf Bjereld på Svt Debatt (18/6), till vardags statsvetarprofessor på Göteborgs universitet. Han tycker att proffsboxning ska förbjudas.

Det som fått Bjereld att prata förbud är att proffsboxaren Frida Wallberg skadades under en titelmatch i helgen. Det var givetvis olyckligt. Men till saken hör att hon är Sveriges bästa, kvinnliga boxare genom tiderna och knappast någon duvunge. Så det blir lite parodiskt att Bjereld tar tillfället i akt att skriva om mäns våld mot kvinnor, när det handlar om kvinnors rätt att tävla i sport på samma villkor som män.

Det finns en alldeles särskild sorts manlig bekännelsegenre som tilltagit på senare år. Den består av män som erkänner hur usla de är – i egenskap av att vara män. Bjereld är ett skolboksexempel: ”Det är män som tittar på boxning. Det är män som tittar på Formel 1. Jag känner själv kittlingen i dessa företeelser och har svårt att låta bli att titta när möjligheter bjuds.”

Hej, jag heter Ulf och erkänner att jag har känt kittlingen. Men beakta, även om Ulf känner manskittlingen, så väljer han att bekämpa den. För kvinnornas skull! O, så ridderligt. Frida Wallberg och hennes proffsboxande väninnor kommer säkert skicka tack-kort.

Manlighet, i det här fallet definierat som ”sånt som män gillar”, måste avvecklas. Då måste man ta sitt mansansvar och ta avstånd trots eventuella kittlingar. Faktum är att själva kittlingen är anledning nog att ta avstånd från något eftersom den antyder att den onda manligheten håller på att manifesteras. Och då är man bara en hejarklacksramsa från att misshandla någon.

Men för att vara lite allvarlig. Ulf Bjereld hävdar på allvar att de män som slår kvinnor gör det för att hela gruppen män upprätthåller normer som ”förhärligar slagsmål”. Att gruppen som gillar att kolla på boxning, Formel 1, fotboll och hockey är ojämförligt mycket större än gruppen kvinnomisshandlare bekommer inte Bjereld. Men det är egentligen en enkel vetenskaplig fråga – består den grupp som slår kvinnor av samma individer som gillar actionpackad sport? Det vet Bjereld att den inte gör. Men jag gissar att forskarhatten var avtagen för just den här debattartikeln.

Det kan tilläggas att proffsboxning i Sverige är hårt reglerad för att undvika läget i vissa andra länder där dåliga boxare får lön för att agera slagpåsar och ge stigande stjärnor bra statistik. I grund och botten handlar dock proffsboxning om rationella människor som själva väljer. Det är deras eget val. Att boxningsklubbar ger struktur och gemenskap till unga män har snarare minskat våldet i samhället än ökat det. Där har de så att säga kunnat kanalisera de kittlingar som Bjereld själv valt att trycka ned.

Ibland säger man att akademiker är för frånvarande i den offentliga debatten. I vissa fall kunde man önska att professorerna, inte sällan statsvetare, ägnade sig mer åt faktisk vetenskap och lite mindre åt åsiktsprånglande. Är det ingen som bor i elfenbenstornet längre?

Arkiv