Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Det finns gott om tänk- och läsvärda kommentarer som på olika sätt kastar ljus över de senaste nätterna i Husby och på andra håll. I dagens SvD skriver exempelvis Inti Chavez Perez oerhört insiktsfullt och fint, och lyckas ringa in en den tidlöshet som präglar händelser som dessa, trots att vi alla gör vårt bästa för att tolka in dem i ett samtida och aktuellt orsakssamband.

Jag tror att det är ett viktigt perspektiv. Av debatten att döma får man emellanåt intrycket att bränderna och skadegörelsen skulle kunna gå att härleda till den nedlagda posten eller den skjutne 69-åringen. Men vi har ju sett detta hända förut? I Malmö eller Uppsala fanns ingen 69-åring eller post. Det som ligger närmast till hands är inte nödvändigtvis det rätta svaret.

 

Chavez Perez beskriver sin egen barndoms Vårberg och mentaliteten i gäng som hellre jobbar med våld och skräck och konstaterar att det är läge att ”kollektivt släppa revolutionsromantiken”. Och han fortsätter:

”Bränder av bilar, kulturhus eller skolor är inte ett tecken på att folket äntligen reser sig för att göra uppror. Denna infrastruktur som omvandlas till aska är medel för förortsbors frigörelse. Medel som någon nu vill ta ifrån dem.

De som vill göra något gott för samhället engagerar sig på andra sätt. I föreningar, samfund och idrottsrörelser. När jag bodde i Vårberg hade jag stora drömmar om ett bättre samhälle, men ingen av dem tänkte jag bygga med en tändsticka i handen.”

Till temat tidlöshet kan vi också lägga en utläggning av Neos vd Andreas Ericsson, som ger ett historiskt perspektiv både på såna här händelser och debatten kring dem genom att läsa tidningsklipp om två liknande incidenter år 1948 samt år 1987. Likheterna är verkligen slående.

 

Annat läsvärt som snappats upp är en bra text om politisk förändring av Adam Cwejman och en brandmans sorgsna vädjan i sitt brev till stenkastare som delats flitigt på Facebook. Det finns också massor intressanta klipp från de mängder av intervjuer med Husbybor som Aftonbladet har gjort. Ett av de klipp som delas mycket är ett ljudklipp med flera unga, däribland en klarsynt ung man (från 01.45) i Husby som ganska krasst avfärdar politiska motiv bakom upploppen. Det är väl värt att lyssnas på, så gör det.

Andra intressanta klipp är detta, när två unga religiösa män som nattvandrar och försöker lugna ner situationen intervjuas och påpekar att det inte är ”folket i Husby som gör uppror, utan snarare några enstaka i Husby som förstör för alla andra”.

 

Och det är ju det som är grejen. Det är de där ”alla andra” vi måste solidarisera oss med. De vars uppslutning igårkväll hade en lugnande effekt enligt Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista. En omfattande och viktig civilsamhällelig uppslutning. I går frekventerade Lugna gatan, religiösa samfund samt flera föräldra- och grannsamverkansgrupper Husbys gator. Det gjorde skillnad.

TT rapporterar om liknande uppslutning överallt. Imamen i moskén i Fittja ska ta upp oroligheterna i Stockholmsområdet vid alla böner under veckan, de äldre eleverna på Fittjaskolan ägnar sina förmiddagarna åt att städa upp efter oroligheterna etc. Och presschefen i Botkyrka, Hediye Güzel säger att:
– Tidigt i tisdags morse träffade jag två föräldrar som berättade att de knackade dörr i området för att berätta vad som hänt, mana till lugn och säga till föräldrarna att hålla sina ungdomar hemma på kvällen.

Även den informationsansvarige vid Södertörnspolisen, Hesam Akbari, har liknande saker att berätta:

– Vi har haft ett stort antal vuxna som rört sig i området och varit på plats för att visa att det som händer inte är okej. Människor som ska upp och jobba på morgonen är ute och hjälper till på natten. De här människorna tycker jag verkligen att man ska uppmärksamma.
– När vi i vissa situationer tvingats till ett mer offensivt agerande har det funnits personer på balkonger som till och med applåderat, så vi upplever att vi har stöd från allmänheten.

Det kommer alltid finnas debattörer som dras till det revolutionsromantiska. Även i denna debatt finns det många som har läst in sina synpunkter på ett antal politikområden i såväl stad som landsting i de stenar som flyger i Husby och de lågor som slickar restauranger i Jordbro. Det är ett fatalt misstag. Läs Chavez Perez igen:

”Bränder av bilar, kulturhus eller skolor är inte ett tecken på att folket äntligen reser sig för att göra uppror. Denna infrastruktur som omvandlas till aska är medel för förortsbors frigörelse. Medel som någon nu vill ta ifrån dem.

De som vill göra något gott för samhället engagerar sig på andra sätt. I föreningar, samfund och idrottsrörelser. När jag bodde i Vårberg hade jag stora drömmar om ett bättre samhälle, men ingen av dem tänkte jag bygga med en tändsticka i handen.”

 

Arkiv