Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Expo rapporterar om en händelse som gick under min radar i helgen, nämligen att Socialdemokraterna fick en ny medlem i partistyrelsen, närmare bestämt Omar Mustafa, som var i blåsväder en del för ett par år sedan när det uppdagades att Islamiska förbundet bjudit in professor Salah Sultan som talare vid sin stora årliga konferens. I DN beskrevs Sultans minst sagt oblyga antisemitism som både välkänd och lättgooglad. Den moderate riksdagsmannen, tillika nyligen avgångnde ordföranden i Islamiska förbundet, Abdirizak Waberi uttryckte dock förvåning när han konfronterades med klippen och påpekade att:

– Vi kan inte veta vad föreläsarna säger i tusentals sammanhang. Vi är en liten organisation och har inte kapacitet att kolla det.

 

Om Waberi uttryckte förvåning och gick på defensiven så fanns det andra, exempelvis den nye ordföranden i Islamiska förbundet, som var mer offensiva. Och den nye ordföranden hette Omar Mustafa. På Newsmill gick han till attack mot DN:s avslöjande och journalisten som skrivit.

Anklagelserna om antisemitism mot förbundet var lösa och generaliserande, menade Mustafa och gav sitt ointresse för innehållet lite extra eftertryck genom att placera ord som ”avslöjandet” och ”känd antisemit” inom citationstecken. Därefter gick han vidare till att misstänkliggöra en av de sajter som publicerat klipp med Salah Sultan, nämligen det israeliska mediecentret MEMRI (The Middle East Media Research Institute).

 

Grejen är dock att alldeles oavsett vad man tycker om Memris verksamhet så kvarstår problemet med vad Salah Sultan säger. Det är ord och inga visor, om man säger. Döm själva! Den biten väljer dock Mustafa att tona ned eller bortse ifrån. Istället avslutar han med morsk beslutsamhet:

”Vi kommer i framtiden att fortsätta bjuda kända och relevanta muslimska föreläsare till våra arrangemang oberoende av vad MEMRI och islamfoberna säger och tycker.”

 

Islamofoberna är, får man anta, DN och Svenska Kommitten Mot Antisemitism, vars ordförande Willy Silberstein beklagade Omar Mustafas ovilja att ta avstånd från uppenbar antisemitism i en artikel en tid senare. När Expo nu skriver om Socialdemokraternas nya partistyrelse berättar han också om diskussionerna som fördes då och av allt att döma var Omar Mustafa lika obenägen att ta avstånd från Salah Sultan då som i sin artikel.

Att Socialdemokraterna tycker att detta är vatten under broarna är mycket märkligt. Och oroande.

Arkiv