M får sluta larva sig om värnskatten

Värnskatten ger Sverige industrivärldens högsta marginalskatt och tas dessutom ut i relativt sett låga lönelägen, vilket betyder att svenska projektledare och ingenjörer beskattas hårdare än tyska toppchefer och brittiska bankdirektörer. Men i går stod M-ledningen för Gud vet vilken gång i ordningen och sade att de inte ser något utrymme att ta bort den.

Samtidigt skriver Moderaterna själva så här i rapporten som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg presenterade: ”Värnskatten som är en extra skatt på studier och entreprenörskap och skadlig för företagande och framväxten av nya jobb bör dock avvecklas på sikt.”

Samtidigt skriver de att arbetslinjen ska stärkas och entreprenörskap löna sig.

Samtidigt står värnskatten för tre promille av skatteintäkterna.

Samtidigt säger regeringens egna experter att värnskatten är så snedvridande att det mesta talar för att ett avskaffande betalar sig självt eller rentav ger ökade skatteintäkter. Så gick det i Storbritannien där regeringen nyligen sänkte toppskatten.

En del tror att Moderaterna egentligen vill ta bort skatten men inte törs. En del tror att de gärna har skatten kvar som bevis för hur Nya de är. Men en sak kan alla vara överens om. Argumenten i sak är en enda röra och har inget med ställningstagandet att göra. Alltsammans är bara politik.

Det vore rakare och mer respektingivande att välja väg. Antingen börjar M driva frågan att skatten ska bort. Eller så säger man rakt ut att det är rätt och riktigt att tjänstemän och företagare som kommit en bit i karriären ska betala långt mer än hälften av löneökningar i skatt. Att vingla omkring tär bara på förtroendet, och även om detta är högt just nu kommer man att behöva varenda procentenhet när det drar ihop sig till val.

Sedan ska man komma ihåg att Moderaterna och Alliansen inte är samma sak. Det finns fler partier i regeringen och nu ökar framför allt Folkpartiets ansvar för att hålla frågan levande.

Allt är nämligen inte partipolitiskt spel och taktiskt manövrerande. Det finns en ekonomisk verklighet av investerare och talanger också. Där utgör världens högsta marginalskatt inget plus.

Visa kommentarer (30 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Varför bry sig om saker som ideal och rättvisa när det är så mycket roligare med makt?!

 • debattbultenibo

  Samtidigt säger regeringens egna experter att värnskatten är så snedvridande att det mesta talar för att ett avskaffande betalar sig självt eller rentav ger ökade skatteintäkter
    
  Minns att nyheten från förra veckan var Chavez död och SvD:s ledarsidas tvärsälkra uttalande om dennes utdelande av oljepengar till folket var ett försök att köpa röster och att denna populistiska hantering av statspengar tvärsäkert skulle leda statsbankrutt.
    
  Men, som sagt, det var förra veckan det. Nu talar vi om att rika svenskar behöver mer pengar och det är ju en helt annan sak. Då fungerar det istället så att ger man bort pengar så trollar nya pengar fram sig själv och det har INGET med populism att göra.

 • debattbultenibo

  ”det mesta talar för att ett avskaffande betalar sig självt eller rentav ger ökade skatteintäkter”, OK, sänk skatten så kommer det att bli mer pengar i statskassan.
    
  Är det populisten Chavez som tipsat Reinfeldt om det?

 • Anonym

  Träffsäkert som alltid av PJ Anders Linder.

 • Anonym

   Sänkt skatt på arbete är ingen dum idé eftersom det uppmuntrar arbete (och därmed tillväxt). Om skatten på arbete dessutom kommer ner i nivå med skatterna på kapital försvinner argumenten för att behålla de tillväxthämmande fåmansbolags-reglerna. I Sverige är det ju så vist att småföretagare har krångligare skatteregler än Volvo och ABB. är det bra tycker du? Eller ”rättvist” – för att använda din terminologi?Däremot kan och borde man höja fastighetsskatten en aning. Fast det är något som både borgare och sossar väjer för…

 • Elementary

  Att slopa den är ju självmål i Sverige. Det finns en majoritet som vänstern snabbt piskar upp för att beskatta folk som jobbar mycket, och satsar mycket på utbildning. Att slopa den skatten inför ett val betyder direkt valförlust och i värsta fall en vänstermajoritet med åtföljande politik, en mängd höjda skatter och bidrag och en galopperande arbetslöshet, är det värt det? Nej jag betalar hellre värnskatten så ser den krassa verkligheten ut. Skattesänkningar för folk som jobbar och sliter och utbildar sig måste smygas igenom i Sverige annars funkar det inte.

 • Anonym

  Det är väl utmärkt för M att fokus hamnar på den marginella värnskattens vara eller inte vara. Det leder bort uppmärksamheten från den allmänna löneavgiften som höjts i flera omgångar av Alliansen och 2013 ligger på hela 9,88 % (2005 var den 3,07%, som jämförelse). Alliansen och M framställer sig gärna som skattesänkare, men är dom verkligen det?
  .
  Och tyvärr PJ – M är Alliansen. Med tanke på hur väljarstödet förändrats inom Alliansen sedan 2006 går det tyvärr inte att dra några andra slutsatser.

 • Anonym

  Eftersom det andra alternativet innebär ÄNNU HÖGRE skatter är det som att välja mellan halsfluss och lunginflammation… Att ge (som vänsterdebötterar kallar det) pengar till de ”som har det bäst” ger mycket ammonution till sosseriet och därför törs man inte gå ut med det onnan valet. Det är ju onte troligt att de skulle rösta på sossarna om de är sura på att skatten inte sänks. Kanske ännu en fråga för SD ?

 • Anonym

  Googla på Laffer-kurva

 • Anonym

  Jag inser att värnskatten är en valförlorare men vi skulle kunna avskaffa arbetsgivar avgiften på inkomster ovanför brytpunkten. Det skulle innebära mycket för de 1.000.000 företagare som trots allt finns. De ger inget tillbaka till den som betalar, vilket gör,den till en direkt skatt, men framför allt skulle ingen förstå det, så,det skulle vara svårt att göra politiska poänger av det.

 • Anonym

  ”fastighetsskatt” Betalar du förmögenhetsskatt i så fall på ditt företag. Rätt ska vara rätt. TIllgångar som tillgångar. Nej – jag kunde inte tro det. Alltså är fastighetsskatt inte modellen. Orsaken den finns är enkom att det är den tryggaste kapitalskatten som finns då den inte är flyttbar. Men rättvis – enkom om den utgår från miljöprincip att den yta per kvadratmeter som byggyta blir taxerad på en begränsad markyta i världen.

 • Anonym

  Den absolut mest skadliga skatten är den du nämner. Den bekostas även av företag som inte går med vinst. Ofta nystartade bolag som extra konjunkturkänsliga. I stället sänkte man bolagsskatten. Vojne Vojne..

 • Anonym

  Läste annan tyckare som i ett lätt att hämma den vansinniga lönestegring för vd som styrelse kontra vanlig personal borde arbetsgivaravgifterna göras progressiva. Det hämmar den sortens extrema lönesättning samtidigt som det ger klirr i statskassan. Kanske en modell att införa för att stoppa den utveckling som skett i herrelösa storföretag.

  ”Värnskatten som är en extra skatt på studier och entreprenörskap och skadlig för företagande och framväxten av nya jobb bör dock avvecklas på sikt.” En annan vinkling på sakfrågan av Borg:
  Några av ombuden på den pågående moderatstämman i Örebro har attackerat partiledningen för att man inte prioriterat att slopa värnskatten. Men de fick svar på tal av finansministern som hänvisade till att 1 procent av poliserna och sjuksköterskorna och 0,3 procent av lärarna över huvud taget berörs av värnskatten.

  –Då kan det inte vara vår uppgift att prioritera den skatten, andra breda sänkningar måste gå före, sade han.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/finansminister-borg-forsvarar-varnskatten_6572577.svd

 • Anonym

  SvD kanske ska sluta vara borgerligt, för att tvärtom ta ställning för en icke-socialistisk politik istället?

 • Anonym

  Vänstern säger alltid samma sak, det spelar ingen osm helst roll vad som verkligen görs eller händer i verkligheten. Vänstern struntar i det och papegojar sina gamla paroller om och om igen helt oavsett allt. Som att världens allra högsta straffskatter mot arbete och företagande är ”höger” o.s.v.

 • Anonym

  Lider ledarskribenten av illusionen att moderaterna är ett borgerligt parti? Hur kan det vara möjligt? Sverige har världens högsta skatter, ett skrattretande men dyrt försvar, en undermålig skola utan disciplin och skattefinansierade socialistorganisationer.

 • Anonym

   Mitt i prick.

 • Anonym

  Werners katt, finns den verkligen kvar? En del saker har tydligen nio liv.

 • Anonym

  Stanna kvar vid makten är allt.Att man offrar stoppandet av den tillfälliga värnskatten för att för all inte bli till måltavla för vänsterns åsikts storm är ynkligt. Lika med alla partiers rädsla att erkänna att kejsaren är naken först i invandrar debatten. Mediernas drev mot oliktänkare borde stoppas . Att bli kallas egoist för att man tycker att man som nettoskattebetalare vill behålla mer av det man tjänat in eller racist om man tycker invandringen  är för stor är för d-t. Konstigt nog blir ofta fd bidrags tagare motståndare till det generösa bidragsamhället när dom upptäcker att dom har blivit netto skatte betalare och får lite tillbaka,
  Snart betalar alla  försäkrings avgifter där utfallet inte beror på premien och dras före lönebetalningen så ingen kan genomskåda bluffen. Så länge det finns politiker som ser väljare som potensiella kunder blir det ingen ändring

 • Anonym

  Varning denna kommentar kan vara farlig eftersom den nyligen togs bort,
  Stanna kvar vid makten är allt.Att man offrar stoppandet av den tillfälliga värnskatten för att för all inte bli till måltavla för vänsterns åsikts storm är ynkligt. Lika med alla partiers rädsla att erkänna att kejsaren är naken först i invandrar debatten. Mediernas drev mot oliktänkare borde stoppas . Att bli kallas egoist för att man tycker att man som nettoskattebetalare vill behålla mer av det man tjänat in eller racist om man tycker invandringen  är för stor är för d-t. Konstigt nog blir  fd bidrags tagare motståndare till det generösa bidragsamhället när dom upptäcker att dom har blivit netto skatte betalare och får lite tillbaka,Snart betalar alla  försäkrings avgifter där utfallet inte beror på premien och dras före lönebetalningen så ingen kan genomskåda bluffen. Så länge det finns politiker som ser väljare som potensiella kunder blir det ingen ändring

 • Anonym

  Ett under att M-gänget hållit sig kvar vid makten när de uppenbarligen inte förstår det politiska spelet. Hade de tagit bort värnskatten vid mandatperiodens början så hade det varit glömt för länge sen. Redan Machiavelli visste att alla ”obehagliga” beslut skulle tas så fort och snabbt som möjligt för att ge minsta möjliga politiska skada och få så lång tid som möjligt på sig för att ge de avsedda positiva effekterna.

 • Anonym

  Ett under att M-gänget hållit sig kvar vid makten när de uppenbarligen inte förstår det politiska spelet. Hade de tagit bort värnskatten vid mandatperiodens början så hade det varit glömt för länge sen. Redan Machiavelli visste att alla ”obehagliga” beslut skulle tas så fort och snabbt som möjligt för att ge minsta möjliga politiska skada och få så lång tid som möjligt på sig för att ge de avsedda positiva effekterna.

 • Anonym

  Hur mycket skatt tror du man får in om skattesatsen är 100% ….

 • Anonym

  Hur mycket skatt tror du man får in om skattesatsen är 100% ….

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Nix. Det finns inte alls någon ekonomisk verklighet för talanger och investerare att verka i. Om dessa inte ställer sig helt utanför valutasystemet sådant det är. Verkligheten har kvar kontakten med guldmyntfoten och de värderingar som gällde när Bretton Woods slopades. Investerare och talanger däremot, får vackert finna sig i köp/sälj i det system som erbjuds med 1970 års överbryggningspolitik och Riksbanken som höjer eller sänker räntor för att mota effekter av 1973 år oljekris. Allt det sker i en egen hemsnickrad verklighet som bygger på att Sverige ska slippa ta nackdelar av tidigare försummelser. Det funkar inte.

 • Anonym

  Det finns även andra som arbetar med dubbla yrken och egenföretagare som ser arbete i en osynlig välgärning för frihet och privategendom.Varför är det så djävulskt att få betalt för värven, det är trots allt timmar man utför!

 • Anonym

  when you do things right people won’t be sure you’ve done anything at all

 • Anonym

   Finansminister Anders Borg och alliansens ekonomiska talesmän i DN 16 april:
  ”Genom att välja jobben kan vi bygga Sverige som
  framtidens främsta höglöneekonomi med välfärd åt alla.”
  .
  ”framtidens främsta höglöneekonomi” blir vi genom
  många nya låglönejobb enligt statsminister Fredrik Reinfeldt,
  ”Välfärd åt alla” innebär först höjd pensionålder och stora välfärdsminskningar.

 • Anonym

  Återigen ett mycket bra ledare av Anders Linder. Bort med värnskatten!

 • Anonym

  Värnskatten blir kvar minst en mandatperiod till, även om Alliansen vinner nästa val, meddelade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
  Värnskatten infördes som en tillfällig budgetåtgärd 1995 och Moderaterna har upprepade gånger lovat att riva upp den.
  Tillsammans gör inkomstskatten och värnskatten att det moderatledda Sverige är det land där man som löntagare kan uppnå den högsta marginalskatten i världen, mellan 53,9 och 59,2 procent beroende på vilken kommun man bor i.
  Beskedet väcker bestörtning i de moderata leden där många förväntat sig att en borgerlig regering skulle arbeta för en snar avveckling av skatten.

Brännpunkt
Modellen av NKS som presenterades för första gången 2013. BRÄNNPUNKT

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

”Fastighetsavgift bör bestämmas lokalt”

Så kan kommuner själva betala projekt.

”Självklart kan lärare vara godtyckliga”

REPLIK

Studievägledare om betygen.

”Skolinspektion används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

”Sluta att hetsa kring
maten och vikten”

BRÄNNPUNKT

”Flera friidrottare äter för lite”.

”Lockpriser kan lura bostadssäljarna”

Brännpunkt

Mäklare utnyttjar övertag.

”Fel att flyktingar utvisas till Irak”

Liberal: Räcker inte folkmord som skäl?

”USA slår Sverige på punkt efter punkt”

Brännpunkt

Forskare: Bättre på miljöåtgärder.

”Skolinspektion används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

FÖLJ DEBATTEN

”Jihadister inte alltid terrorister”

Fler artiklar om jihadism.

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Kritik mot Coops reklam för ekomat blev mest läst. Här är listan på de tio mest lästa.

DEBATT

”Detta är ju nonsens!”

Läsare om saltvarningen. Läs diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

Integration visst – men hur?

Fler artiklar i samma ämne.

LÄKEMEDEL

”Samma namn skulle underlätta”

Följ debatten om läkemedel som byts ut.

avlopp

”Vi bör dra två rör ut från alla hus”

Följ debatten om avloppen!

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

Ledare

Halmbalen från M

LEDARE

Hundra tillkännagivanden gör ingen verklig opposition.

Tiggarna utanför
mitt fönster

KOLUMN

Ett försörjningssätt som strider mot våra moraliska principer.

I allmänhetens (o)tjänst

LEDARE

Public service riskerar utradera sitt existensberättigande

Lägre skatt är en överlevnads- och värdighetsfråga

LEDARE

Tre moraliska variationer på den moraliska skattefrågan

Ingen hopplös situation

LEDARE

Civilsamhälleliga aktörer för närvarande bästa alternativet.

Parti i kris eller så talade Thage G. Peterson

LEDARE

Tre tips för socialdemokratisk förnyelse och utveckling.

När administrationen leder forskningen

OP-ED

Risk att styrningen fokuserar på kvantitet och inte kvalitet.