Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Värnskatten ger Sverige industrivärldens högsta marginalskatt och tas dessutom ut i relativt sett låga lönelägen, vilket betyder att svenska projektledare och ingenjörer beskattas hårdare än tyska toppchefer och brittiska bankdirektörer. Men i går stod M-ledningen för Gud vet vilken gång i ordningen och sade att de inte ser något utrymme att ta bort den.

Samtidigt skriver Moderaterna själva så här i rapporten som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg presenterade: ”Värnskatten som är en extra skatt på studier och entreprenörskap och skadlig för företagande och framväxten av nya jobb bör dock avvecklas på sikt.”

Samtidigt skriver de att arbetslinjen ska stärkas och entreprenörskap löna sig.

Samtidigt står värnskatten för tre promille av skatteintäkterna.

Samtidigt säger regeringens egna experter att värnskatten är så snedvridande att det mesta talar för att ett avskaffande betalar sig självt eller rentav ger ökade skatteintäkter. Så gick det i Storbritannien där regeringen nyligen sänkte toppskatten.

En del tror att Moderaterna egentligen vill ta bort skatten men inte törs. En del tror att de gärna har skatten kvar som bevis för hur Nya de är. Men en sak kan alla vara överens om. Argumenten i sak är en enda röra och har inget med ställningstagandet att göra. Alltsammans är bara politik.

Det vore rakare och mer respektingivande att välja väg. Antingen börjar M driva frågan att skatten ska bort. Eller så säger man rakt ut att det är rätt och riktigt att tjänstemän och företagare som kommit en bit i karriären ska betala långt mer än hälften av löneökningar i skatt. Att vingla omkring tär bara på förtroendet, och även om detta är högt just nu kommer man att behöva varenda procentenhet när det drar ihop sig till val.

Sedan ska man komma ihåg att Moderaterna och Alliansen inte är samma sak. Det finns fler partier i regeringen och nu ökar framför allt Folkpartiets ansvar för att hålla frågan levande.

Allt är nämligen inte partipolitiskt spel och taktiskt manövrerande. Det finns en ekonomisk verklighet av investerare och talanger också. Där utgör världens högsta marginalskatt inget plus.

Arkiv