Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Fildelningssajten Pirate Bay har flyttat till Nordkorea. Hur förhandlingarna som ledde fram till det partnerskapet lät kan man undra. Kanhända lade man undan sina åsiktsskillnader gällande fri information och fokuserade på att sabla ner äganderätten istället.

Piratpartiets grundare Rick Falkvinge skriver mer om saken på sin blogg och kommenterar även i DN:

– Man måste se ironin i detta, här försöker USA hävda att Nordkorea måste tillåta fri opinion och yttrandefrihet och snart kommer man att tvingas kräva att landet ska censurera en webbsida som landet inte gillar.

 

”Ironin i detta” ser för övrigt även The Pirate Bay själva, som i ett pressmeddelande konstaterar att:

”This is truly an ironic situation. We have been fighting for a free world, and our opponents are mostly huge corporations from the United States of America, a place where freedom and freedom of speech is said to be held high. At the same time, companies from that country is chasing a competitor from other countries, bribing police and lawmakers, threatening political parties and physically hunting people from our crew. And to our help comes a government famous in our part of the world for locking people up for their thoughts and forbidding access to information.”

Sällan har jag sett något så ända in i glödheta naivt och självupptaget. TPB presenterar alltså denna situation som om det vore nån sorts ödets vindlande väg och inte det aktiva val som gör att de kastar ankar i Pyongyang.

 

Men självupptagenheten stannar inte där, och inte heller vid de rent osmakliga parallellerna mellan hur piraterna har jagats i sin kamp för ”a free world” och hur medborgare i Nordkorea förtrycks. Vi får även veta att detta val är ett led i en nordkoreansk uppmjukning, i vilken TPB betraktar sig själva som en vital komponent. Därför, förklaras det, är det rentav deras plikt att bedriva verksamhet i detta land:

”We believe that being offered our virtual asylum in Korea is a first step of this country’s changing view of access to information. It’s a country opening up and one thing is sure, they do not care about threats like others do. In that way, TPB and Korea might have a special bond. We will do our best to influence the Korean leaders to also let their own population use our service, and to make sure that we can help improve the situation in any way we can. When someone is reaching out to make things better, it’s also ones duty to grab their hand.”

 

Man hoppas ju att det är en avancerad trollning som pågår.

Uppdatering:

Redan poppar det upp allt fler länkar som hävdar att ryktet är en fejk eller en trollning från TPB själva. Själv kan jag inte avgöra den saken av exempelvis innehållet i denna länk, men förhoppningsvis stämmer detta.

Arkiv