Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Originaliteten är kanske inte så mycket att skriva hem om, men när det gäller uthållighet och envishet kan man inte ge annat än höga poäng åt Alliansen. De borgerliga partiernas nära samarbete har pågått i mer än åtta år, men de har ingen annan avsikt än att kämpa på.

Det var svinkallt i ladan där det hölls pressträff efter mötet i Maramö, men om det är frostigt mellan partiledarna så döljer de det väl. Alla fyra fick komma till tals och utveckla vad de kommit fram till efter måndagens korvgrillning, och växelsången lät som den har brukat göra alltsedan mötet i Högfors.

Föga förvånande kom inga handfasta regeringsbesked utan den nya uppgörelsen handlar om hur Alliansens arbete ska bedrivas fram till valet. Det blir ingen valallians, men det blir ett närmare samarbete än vad många förutspått. Partierna ska lägga fram ett gemensamt valmanifest i augusti 2014 och underlag till detta ska tas fram av fem sakpolitiska arbetsgrupper. Det ska bildas en gemensam valkommitté, som tar fram kampanjmaterial och ordnar gemensamma aktiviteter.

Fredrik Reinfeldt var tydlig med att det inte bara handlar om riksdagen utan även om landsting och kommuner runt om i landet, och han nämnde särskilt att man vill nå majoritet i Göteborg och Malmö. Det är en ytterst lovvärd ambition, som man gärna skulle se utvecklad ytterligare De borgerliga har länge varit svaga i landets andra och tredje stad, och det är hög tid att Socialdemokraterna utmanas på allvar. Det finns utrymme för en rejäl borgerlig offensiv för maktskifte och för att skattebetalarna ska få valuta för pengarna, men Reinfeldt var sparsam med detaljerna.

Det stora borgerliga trumfkortet är kontrasten mot oppositionen. Varje gång Alliansen uppträder påminner man om att man är samkörd och fungerar tillsammans – och att det inte gäller de andra. Man har regerat med riktigt hyggligt resultat i sex år och förbereder sig nu för ytterligare sex. Vad vänsterpartierna förbereder sig för är det ingen som riktigt vet, men man vet att de inte gör det tillsammans.

När det gäller nytändning har Alliansen lyckats tända luntan men det återstår att se hur det blir med fyrverkeriet.

Arkiv