Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Vad jag tycker om Lars Vilks konst eller om hans person kommer inte över huvud taget finnas med i denna text. Jag kommer inte ge ett utlåtande om någon form av objektiv kvalitet. Jag kommer inte redogöra för min egen smak i ärendet. Jag tänker att ni kanske struntar i min konstsmak och att det kanske mest framstår som lite svävande och oklart om jag ägnar en massa tid och utrymme åt att först försäkra hur mycket jag ogillar Lars Vilks för att sedan haspla ur mig att vi väl får skydda den jobbige fan av yttrandefrihetsskäl. Givetvis i den ordningen för att verkligen markera att yttrandefriheten var något jag slogs av, medan ogillandet av och tröttheten på Vilks givetvis var min omedelbara instinkt.

Nä, vi hoppar den piruetten, tänker jag. Ni får leva i ovisshet om vad jag tycker. Det finns så många andra som berättar om vad de tycker om Vilks. Istället tänker jag berätta vad jag tycker om politiker och samhällsföreträdare som beter på det vis som Ilmar Reepalu och Malmö stads dialogsamordnare Björn Lagerbäck har gjort idag.

 

Detta har hänt. Den provokative konstnären Lars Vilks ska ställa ut i Malmö i sommar. På ett privat galleri. Utlovat är att det blir rondellhundsmålningar. Enligt Vilks själv ska han göra ”ett försök att bryta isen och häva den censur som profeten åtnjuter som religionskritiskt undantag”.

Denna information är fullt tillräcklig för kommunstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu, som under dagen har givit sitt utlåtande över utställningen. ”Bedrövlig”, kommer den att bli, om någon undrade. Därför hoppas ks-ordföranden att ”inte en enda människa besöker galleriet”.

Reepalu säger också att han inte vill spekulera om eventuella våldshandlingar i samband med utställningen, men han konstaterar samtidigt att:

– Men det kommer i vart fall att innebära att polisen får mindre över till brottsbekämpning när det går åt väldiga resurser att bevaka utställningen.

Jag kanske är knäpp, men spekulationen här är väl just att det kommer behövas ”väldiga resurser” för att bevaka utställningen? Då måste man väl också utgå ifrån att skälet till denna tänkta resurstilldelning är att det föreligger en påtaglig risk för våldshandlingar? Varför annars?

 

Våldshandlingar vill Malmö hur som helst inte ha och kallar därför redan nu till  ”akutmöte med representanter för olika religioner i Malmö”. Dialogforums Björn Lagerbäck berättar att under detta möte ska han ”mana alla till att inte gå till våldshandlingar i sin upprördhet, för då förlorar man själv på det”.

Tjusigt. Det huvudsakliga skälet till att avstå våld är att alltså att man inte vinner på det??

Vilket glänsande principfast försvar för både yttrandefrihet och ickevåld…

 

 

Arkiv