Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Förändringarna håller sig inom den statistiska felmarginalen i decembermätningen från Sifo, även om SD bryter igenom vad man skulle kunna kalla den psykologiska felmarginalen och noterar sitt starkaste stöd hittills med 10,0 procent. Det ådrar sig stort intresse och lättförståeligt intresse att KD och Centern ligger runt fyraprocentsspärren – strax under respektive strax över – men egentligen är nog det mest remarkabla att Socialdemokraterna inte får mer än 32,1 procent. Det är mitt i valperioden, väljarna kan lugnt recensera regeringen i stället för att ställa alternativen mot varandra, och det går knackigt på arbetsmarknaden. Ändå får S bara ett par procentenheter mer i stöd än de fick i katastrofvalet 2010. Stafen Löfven har inte riktigt fått till relationen med väljarna ännu.

Så här ser det ut:

S    32,1    – 1,8

V     5,9    + 1,2

MP 9,7     – 0,4

M 28,2     – 0,5

C    4,5     + 0,3

FP 5,4     + 0,1

KD 3,6   + 0,1

SD10,0  + 1,5

Alliansen samlar 41,7 procent av rösterna. Det behövs en skaplig uppryckning om det ska bli fortsatt förtroende så småningom. Och framför allt behövs en idé om hur läckagen till SD ska stoppas.

 

Arkiv