Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

”Men att elever går till kyrkan under första advent är bara att betrakta som en kulturell tradition” säger någon som fått ”psykbryt” på den senaste i raden av debatter om den icke-religiösa kyrkan.

Och visst känns vansinnet nära när skolverkschef och programledare i P1 diskuterar riktlinjer inför första advent. Frågor som ”När blir en psalm en oskyldig traditionell visa och inte längre ett musikaliskt stycke med kristet budskap?” och ”Hur kan man veta att det inte har en kristen innebörd när en elev tänder ett ljus?” kan ju få vem som helst att se galenskapen närma sig.

Men advent är ingen pittoresk svensk pryl med relativistiskt budskap. Det är en kristen högtid och kan i kyrkan inte firas som något annat. (Utom möjligen i delar av Svenska kyrkan där man avskaffat både himmel och helvete för enkelhetens skull.)

Därför, kan jag tycka, är diskussionen om advent i skolan en annan än den om skolavslutningar i kyrkan. Varken skolavslutningar eller sommarlov har något med kristendom att göra, men det har mycket riktigt länge varit tradition att gå till kyrkan på avslutningen. Med advent är det annorlunda.

Som troende kan jag tycka att advent utan adventsinnehåll blir ointressant och tomt. Så vad ska skolklasser till kyrkan inför första advent att göra om de inte ska fira just första advent? -Deltagande observation inom det etnologiska fältet? Håll ungarna kvar i skolbänkarna i stället och se till att de lär sig något användbart.

På söndag kan i stället alla som vill fira första advent med fördel ta sig till närmsta kyrka. Det kommer att vara hög stämning och garanterat både psalmer, böner och välsignelser. Och det kommer att handla om advent (förhoppningsvis).

Och slutligen, för Skolverkets kommande arbete med ytterligare riktlinjer (något vi svenskar för övrigt verkar vara fullständigt handfallna utan) borde någon ställa frågan om jullov och påsklov. Är det verkligen strikt objektivt korrekt att skolbarn ska kastas ut i ledighet bara för att ett par kristna högtider envisas med att infinna sig?

Arkiv