Time-out: Vi har hela listan

Idag kritiserar ledarsidan fenomenet ”time-out”, med anledning av Sverigedemokraten Kent Ekeroths svinaktiga beteende och om hur han säger sig ha tagit just time-out.

”Men time-out har inget med verkligheten att göra. Det är hittepå. Det går inte att tillfälligt avsäga sig sin roll. Ansvaret tar inga månadslånga pauser. Man sitter som förtroendevald, eller så avgår man.

Time-out är något den politiska makten har hittat på för att kunna undandra sig granskning. Man gör sig oanträffbar för att slippa ställas till svars, som en brottsling på flykt undan rättvisan. De partitoppar som beviljar time-out är medskyldiga. Och de nyhetsförmedlare som låter sig nöjas  är inga journalister, de är aktörer i en av makten regisserad charad.”

En snabb sökning på webben visar det absurda. I otaliga mer eller mindre sjaskiga skandaler kommer förtroendevalda undan med att hänvisa till time-out. I alla partier. Och ofta är det journalistkåren som är pådrivande.

Ett axplock:

Ska du ta time-out? Sydsvenskan frågar åtalad Reepalu (S)

Ska du ta timeout? SR frågar Håkan Juholt (S).

Juholts assistent tar time-out (S).

S-ombudsman i Dalarna tar time out.

Sjödin tar time-out (S).

Hellström tar time out (M).

Polisanmäld politiker tar time-out (M).

M-topp tar time-out efter åtalför mutbrott.

(M)-politiker tar time out.

Centerpolitiker tar time out efter anklagelser.

Fredric Strömberg tar ”time out” (FP).

Ännu en folkpartist tar time-out.

Mats Nilsson tar time out (FP).

Rattonykter fp-topp tar time out.

Fp:s presschef tar time out.

Asadi tar time-out (MP)

Kommunalpolitikern uppträdde berusad – tar time out (KD).

Blomster tar time-out trots allt (V).

V-politiker tar time-out efter fyllekörning.

Och så vidare. Det är pinsamt för alla inblandade.

Visa kommentarer (44 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Reinfeldts närmsta medarbetare Ulrika Schenström tog också timeout.
  Finns säkert ytterligare en bunke moderater som PG ”glömt”
   

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Eriksson/100003550909514 Milla Eriksson

  Börja kalla ”time out” för ”skamvrå” som i ”Ekeroth avsäger sig tillfälligt sina uppdrag för att ställa sig i skamvrån för att tänka över sina handlingar.”

 • Anonym

  Kan man som läsare ta time-out? Ja det kan man och bör man. Så mycket trycksvärta har inte förbrukats sen WW2, och inga nyheter har pressats till absurdum – troligtvis i en journalistisk autoclav – som under de senaste dagarna.

  Att ta time-out ingår som de extra löneförmåner och pensioner, i politikers skyddade sfär, bara inte dessa viftar med järnrör….

 • Anonym

  Per Gudmundson är faktiskt mig veterligen den första journalist som pekat på det absurda med att förtroendevalda som ertappats med begångna fel tillåts springa och gömma sig under hänvisning till att de tar ”time-out”. Andra journalister verkar se det som en legitim åtgärd i ett pressat läge, vilket det naturligtvis inte är. En förtroendevald kan antingen sitta kvar (och ta sitt ansvar och jobba på som vanligt) eller avgå. Några andra alternativ finns inte.

 • http://www.facebook.com/evelina.gungberg Evelina Gungberg

  Jag är ganska besviken på dig Per.Jag är ännu mer besviken på killarna i SD toppen, men det är partiets politik som faktiskt är det viktiga. Nu firar mainstreammedia triumfer och öser på med mer dynga men det kommer en vardag när de brännande frågorna återkommer, de tar ingen time-out.

 • Anonym

  Det märkliga med timeoutare är att de förmodligen uppbär lön och förmåner under tiden. Min arbetsgivare har lite svårt att gå med på detta. Varför? Är det ingen mänsklig rättighet här i Sverige……?

 • Anonym

  Ett gott skratt fick jag igår av ledar redaktionens blogg!

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/11/15/lag-och-ordning-var-ordet/

  Men SD är trots detta det enda partiet som vågar ifrågasätta den svenska ansvarsbördan gällande immigration när Vi varken har jobb eller bostäder!- en eloge till dem som vågar stå emot de Politiskt Korrekta flosklerna.

 • Anonym

   Vart tog begreppet förtroendeuppdrag vägen? 

 • Anonym

  Vi har ju den egenartade ordningen att staten delfinansierar en organisation som har som
  uppgift att trakassera ett parti i riksdagen. Denna organisation tillåts nu att under rubriken
  Rasism är SD:s kärna eller liknande åter angripa SD, men lyckas inte visa mer än att
  SD är nationalistiskt. Och nationalism anser även SD vara kärnan i sin ideologi.
  Expojournalister är så hatiska mot SD att de inte kan tänka klart. Tar ni in vad som helst?

 • http://pulse.yahoo.com/_JK3AQIJCIQCKWR24KVBBKKISVE Nils

  Vad gjorde Reinfeldt på Schibsteds i förra veckan?

 • Eufrat

  Järngänget är inte av det rätta virket, men vilka är det i dagens samhälle?
  Efter decennier av kulturellt och moraliskt förfall är det svårt att hitta personer med såväl värdighet som förmåga och vilja att genomdriva nödvändiga förändringar.
  De finns säkert, men fel människor väljer att bli politiker, över hela linjen. Det är synd om Sverige.

 • Anonym

  Det som har tagit ”time-out” de senaste dagarna är det sunda förnuftet och känslan för proportioner (bland de ”journalister” som ännu hade något kvar av dessa egenskaper). Pöbelmentaliteten i pressen har nått otroliga höjder.

 • Anonym

  SD-gänget tar time out eller avgår efter att de har ertappats med att under inflytande av alkohol ha kallat utlänningarna för deras egen benämning..blattar..!
  Enligt listan ovan..så är ju SD-arnas brott försumbart ja jämfört med V:s fyllegubbe som tom kört bil och riskerat barns liv..!
  Men självklart kan inte makteliten använda samma måttstock för alla politiker..!
  Bör inte måttstocken från o med nu vara en Toblerone i stället..?

 • Kafir-Calle

  Per, vad är det värsta du har sagt, tänkt och gjort på fyllan? Tänk igenom HELA ditt vuxna liv? Klar?
  OK, tänk nu att någon kanske skulle ha bildbevis på detta.
  Vad gör du? Har du berättat detta för din chefredaktör när du fick anställning? Antagligen inte.
  Skulle du sluta din journalistiska gärning om det blev offentligt? För en dumhet du gjort för länge sedan och som inte är representativt varken för dig som person eller i ditt yrke?
  .
  Jag tror svaret är enkelt. Du skulle möjligen ta en paus/time-out för att låta mediadrevet yla av sig det värsta och ge dina kollegor (och dig själv) lite andrum. Du skulle självklart inte sluta ditt arbete som journalist och bli korvförsäljare!
  .
  Kan vi då möjligen ha samma måttstock för våra politiker? Om vi verkligen vill ha ”vanliga” människor som engagerar sig politiskt och inte ”broilers”, så får faktiskt journalistkåren sluta bete sig som mobbare på skolgården.

 • Anonym

  Inte i det här fallet. I det här fallet handlar det om 3 folkvalda politiker som beter sig som fotbollshuliganer. Det enda rätta är att slänga ut dem om förtroendet är förbrukat. Har ingenting med SD att göra egentligen, så länge SD tydligt tar avstånd och inte låter dem ta timeout därför att de egentligen är såna trevliga prickar.

 • Anonym

  Självklart ska vi ställa högre krav på våra politiker än övriga! Broilers motsvarar inte dessa krav heller för den delen. Vi vill ha människor som representerar oss på bästa sätt, och gärna är smartare än oss. Vem vill bli opererad av en bilmekaniker? Vem vill ha en kirurg som fixar stötdämparna på bilen?

 • Oförändrat Nick

  Svensk politik har tagits över av en simpel white-trash intelligentsia. De finns över hela linjen, med eller utan järnrör och kreditkort — Ohly, Sahlin, Romson, Ekeroth, Ohlsson, Lööf, Ask, to name a few.
   
  Det är klart att man kan byta ut de här människorna mot mer seröst och kunnigt folk. Men det är inte där problemet ligger. Problemet är hur man förändrar politikens innehåll. De som röstar på SD röstar ju inte på järnrören, utan för en ny politik.
   
  Men det går över huvudet på såväl svenska politiker som svensk media, som naturligtvis hellre debatterar ett fyllebråk.

 • Eufrat

  ”Kan vi då möjligen ha samma måttstock för våra politiker?”
  Helst inte. Vi borde kunna ställa HÖGRE krav, men modern, parlamentarisk demokrati hämtar sina folkvalda ur ett material som inte håller måttet. De som är vanligast vinner flest röster. De beter sig som folk gör mest och fattar beslut som folk gör mest. Det blir medelmåttornas tyranni.
  Systemet behöver ses över.

 • Anonym

  ”Medelmåttornas tyranni”!  Träffsäkert.

  Vad sägs om ”floskeloligarkin”?

 • Anonym

  Intressant att vi inte får kommentera särintresset Expo’s artikel, där man försöker att åsiktplantera hos svenska folket att SD är rasisitisk. Tvekar inte en sekund att tro på att rasistiska element finns inom partiet, eller åtminstone deras röstande. H*r- och bl*tte uttalanden finns nog även hos många andra partier likväl, inte minst deras röstare.
  Bra att SD skärskådas, men det blir på bekostnad av politiken, i form av mediadrev för en 2,5 års gammal händelse, och en distraktion från frågan ”Varför kan 10% tänka sig rösta på SD? ”
  (Media svarar: Det vet vi inte, och vi tänker inte ta reda på det heller, åtminstone inte skriva om det, vi kanske har våra aningar, men vi vågar inte ta tag i frågan, därför är det bättre att diskutera Lilla hjärtat, TinTin och eventuella rasistiska värderingar nån gång i tiden hos SD’s företrädare)

  En pixling av frågan s.a.s. vilket också en Time out är…..

 • Korpur

  Kanske skulle traditionella medier och journalister ta en time-out från deras ”kritik” av SD nu innan det i stället med rätta kan kallas förföljelse? Att detta är kopplat till SD:s framgångar vet alla och den som tvekar kan ju ta en titt i valfri stor svensk tidning de senaste dagarna. Det tycks råda en tävling om vem som kan mobba SD mest öppet, hårdast vinner och i ledningen ligger Expressen och Aftonbladet, med Public Service, DN och SvD tätt efter…  

 • Anonym

  Behrang ”Tintin” Miri 

 • Anonym

  Det som i vissa kretsar kallas Time Out, kallas i andra för tjänstledigt eller sjukskrivning.
   

  Kärt barn har många namn – skillnaden ligger i vem som bekostar kalaset.
   
  Min åsikt är att halva riksdagen kan ta time out – permanent.
  Tittar man på riksdagsdebatterna ser det ut som om de redan gjort det.

 • Anonym

  Det som i vissa kretsar kallas Time Out, kallas i andra för tjänstledigt eller sjukskrivning.
   

  Kärt barn har många namn – skillnaden ligger i vem som bekostar kalaset.
   
  Min åsikt är att halva riksdagen kan ta time out – permanent.
  Tittar man på riksdagsdebatterna ser det ut som om de redan gjort det.

 • Anonym

  Floskeloligark – lysande!
   
  Beskriver politikers korrekta fikonspråk på ett mycket beskrivande sätt.

 • Anonym

  Tobias Billström blev akut ”sjuk” av sin obetalda TV-licens valet -06.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Tacknämligt att SvD tar upp vilka som tagit en ”time out”
   
  Saknar dock Mona Sahlin på denna lista.
   
  Tobleronen var väl inget att haka upp sig på, men ”löneförskottet” via riksdagens plastkort, och den efterföljande time outen på Mauritius….

 • Anonym

  Finns i en egen artikel på SvD:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sds-ekeroth-har-inte-ratt-till-nagon-time-out_7674104.svd?fb_action_ids=553709891321173%2C553357131356449&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22553709891321173%22%3A139326496214816%2C%22553357131356449%22%3A295825597195498}&action_type_map={%22553709891321173%22%3A%22og.recommends%22%2C%22553357131356449%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

 • Anonym

  Pressen har gemensamt med SVT sedan någon månad ”varnat” för att SD:s höga siffror så nu måste man då gräva fram nåt graverande mot partiet för att sänka dem och hittar då en nästan 3 år gammal film. Jag skulle gärna vilja veta vad som låg bakom bråket. Jag tror inte att någon tar fram ett järnrör utan att man känner sig hotad. Pressen har helt förbisett alla dess hot mot medlemmarna i SD, saboterat deras lagliga rätt att hålla möten och låtit pöbeln använda våld utan att reagerat på något sätt. Jag tror att många svenskar sett detta och sympatiserar med dem av den anledningen.
  Sverige börjar mer och mer likna Östtyskland, men det är ju inte så konstigt, vänstern hade ju nära KAMRAT-förhållande med öst i 60 år. Är själv liberal men blir obehagligt berörd av svensk medias sätt att gemensamt med vänsteraktivister uppmana till våld vilket Ohly gjorde på TV. Jag var en gång så naiv att jag trodde på demokrati…

 • Anonym

  Det är ett märkligt fenomen som jag tolkar som brist på moral och heder. Se SVDs lista över  ”timeout nissar eller nissor”. Gör man en tabbe avgå ju längre långbanken blir ju större blir skadan. Jag uppskattar verkligen folk som tar sig i kragen och gör det enda rätta – avgår. För sådan beslut kan jag alltid drista mig till att ge an halv bugning och markera mot hattbrättet.

 • Anonym

  Jag var lite väl snabb på att hänvisa till SVDs lista. Enär den i majoritet tar upp mindre figurer från oppositionen. Man saknar tex Sahlin Littorin mfl av de lite tyngre  ”timeoutarna”. Så ta listan med en nypa salt.

 • Anonym

   Och vi har en extremistgrupp, ja flera egentligen som kallar sig för politiska partier, som helfinansieras av skattebetalarna. Ja en hel bukett (”åttaklöver”) dagdrivare, närmare bestämt 349 st, som uppbär stora ”socialbidrag” för att tillsynes fungera som ”förmyndare” över 9.5 miljoner innevånare i Sverige.

 • Anonym

   Jag undrar när vi får veta om de närmare omständigheterna angående säkerhetspersonen som tog livet av sig i Reinfelds lägenhet. Varför just där? Var han i tjänst? Lämnade han något meddelande? Varför rapporteras det inte om det, det borde vara av allmänintresse! Säkerhetspersonal skjuter inte sig själva i regeringschefens bostad, det stämmer bara inte!

 • Anonym

  Journalister är den yrkeskår som har absolut lägst förtroende bland svenskarna. Det visar Medieakademins förtroendebarometer för 2012.
  Undersökningen är inte rolig läsning för journalister – som hamnar i den absoluta botten på förtroendeskalan. Toppar listan gör sjuksköterskor.
  Bland makthavarna inom media är vänstertidningen Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och liberala  Expressens Thomas Mattsson de individer som har allra lägst förtroende enligt undersökningen, men som inte tvingas ta time-out.
  http://medieakademin.welcom.se/pdf/fortroendebarometern_2012.pdf

 • Anonym

  Det var iscensatt av Illuminati. Det var en varning.

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

  Dessutom enligt första rapporterna  så ingick han inte i SÄPOS vaktstyrka, men hade fullt tillträde till statsministerns bostad.
  Sen blev det mycket tyst.
  Mycket mycket skumt.

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

  Btr. Mona Shalin så var det mycket mycket mer än en Toblerone.

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

  När får vi veta hela sanningen om den inofficiella vakten som sköt sig på Statsministerns toalett?

 • Anonym

  Och vid alla exempel ovan i artikeln samt ännu fler, Skall man hårdra det var dom ”bara” politiker då för dom blev ju inte riksdagsmän förrän senare

 • Anonym

  Det som också stör mig mycket är SVDs tilltagande feghet. Idag så får vi inte kommentera Arvidssons ledare ang Israels rätt att försvara sig men hur försvarar man sig mot dalig terror från israels sida som i slutändan går ut på etisk rensning av Gaza  och Västbanken det hade varit intressant att diskutera.

  SÅ Per jag klagar inte på dig eftersom du tog upp 2 aktuella frågor som också bör diskuteras.

 • Anonym

  Det har ju redan redovisats i artiklar. Det var där som mannen hade tillgång till vapnet, pistolen var ett staffettvapen som lämnades över när en ny vakt kom. De kan alltså inte ta vapnet hem. Mannen ifråga hade bland annat ekonomiska bekymmer.

 • Anonym

  minnet är kort…jag hade glömt Anna Sjödins rasistiska ”fyllepåhopp” mot dörrvakten, antar att ”Rasismen är kärnan i Socialdemokratiska ungdomsförbundets ideologi” ;-)

 • Anonym

  Enligt min åsikt mobbar SD sig själv och har haft alla möjligheter att undvika det i detta fallet.

 • Anonym

  Journalister är den yrkeskår som har absolut lägst förtroende bland svenskarna. Det visar Medieakademins förtroendebarometer för 2012.
  Undersökningen är inte rolig läsning för journalister – som hamnar i den absoluta botten på förtroendeskalan. Toppar listan gör sjuksköterskor.
  Bland makthavarna inom media, men som inte behöver ta time-out, är Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Expressens Thomas Mattsson de individer som har allra lägst förtroende enligt undersökningen.
  Medieakademins undersökning finns att fördjupa sig i här: http://medieakademin.welcom.se/pdf/fortroendebarometern_2012.pdf
   
   

Brännpunkt
Brännpunkt

”Lockpriser kan lura bostadssäljarna”

Forskare: Mäklare utnyttjar informationsövertag.

”Fel att flyktingar utvisas till Irak”

Liberal: Räcker inte folkmord som skäl?

”USA slår Sverige på punkt efter punkt”

Brännpunkt

Forskare: Bättre på miljöåtgärder.

”Skolinspektionen används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

”Erkänn Somaliland som självständig stat”

Brännpunkt

Debattör: Sverige bör ta täten.

”Färdig mat är
inte alltid saltare”

REPLIK

Företag: Vi vill sänka i etapper.

”Fler dör av salt mat än i trafiken”

Brännpunkt

Svenskar har vant sig vid hög halt.

”Krav kan riktas mot bankerna istället”

BRÄNNPUNKT

Forssmed (KD): Minska skulderna.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

FÖLJ DEBATTEN

”Vi bör stå upp mot jihadism”

Fler artiklar om jihadism.

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Kritik mot Coops reklam för ekomat blev mest läst. Här är listan på de tio mest lästa.

DEBATT

”Detta är ju nonsens!”

Läsare om saltvarningen. Läs diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

Integration visst – men hur?

Fler artiklar i samma ämne.

LÄKEMEDEL

”Samma namn skulle underlätta”

Följ debatten om läkemedel som byts ut.

avlopp

”Vi bör dra två rör ut från alla hus”

Följ debatten om avloppen!

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

Ledare

I allmänhetens (o)tjänst

LEDARE

Public service riskerar utradera sitt existensberättigande

Lägre skatt är en överlevnads- och värdighetsfråga

LEDARE

Tre moraliska variationer på den moraliska skattefrågan

Ingen hopplös situation

LEDARE

Civilsamhälleliga aktörer för närvarande bästa alternativet.

Parti i kris eller så talade Thage G. Peterson

LEDARE

Tre tips för socialdemokratisk förnyelse och utveckling.

När administrationen leder forskningen

OP-ED

Risk att styrningen fokuserar på kvantitet och inte kvalitet.

Svenskt valsystem håller inte måttet

OP-ED

Staten, inte väljaren, ska se till att valhemligheten skyddas.

Den norska
snöbollen rullar inte

OP-ED

Ingen betydelsefull förändring i de kvoterade norska företagen.