Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Fan ska vara debattdirektör och avgöra vem som är vinnare och förlorare i partiledardebatten i SVT:s Agenda. Ingen har glänst, ingen har fallit igenom totalt. Det mest slående för någon som varit med ett tag är hur Socialdemokraternas ställning har förändrats. För inte så hemskt länge sedan var man solen som de andra cirkulerade omkring. Ofta hade S två debattörer – statsministern och finansministern – medan de andra fick nöja sig med ett toppnamn var. Hela upplägget signalerade vad som var det normala beträffande styret av riket – och vad som var säreget och onormalt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt åtnjuter inte samma förmåner, men han klarar sig  ändå. Han gör statsmannamässiga statements och har koalitionspartner som tar hand om detaljerna, medan S-ledaren Stefan Löfven får lov att agera som en av fyra i oppositionen.

Under första timmen var jobben, invandringen och sjukförsäkringen uppe, och det delades inte ut några avgörande knock out-slag. Vänsterpartierna skäller på regeringen, men det blir smått bisarrt att tala om arbetslösheten utan att ta upp det faktum att världen har gått igenom en stor ekonomisk kris. I invandringsdebatten tycks fortfarande flera partier tro att det går att besegra SD genom att lova att man är godare och generösare än Jimmie Åkesson, men jag har svårt att tro att det leder någon vart. Det som verkligen kan bita är det Annie Lööf tog upp precis mot slutet av segmentet: Vad vill SD egentligen vill göra för att förbättra situationen? Vad vill SD göra för att göra det lättare för nyanlända invandrare att få jobb? Här är det fullständigt tomt i det sverigedemokratiska förrådet.

Det står lite bättre till hos Alliansen. Men det finns mycket policyutveckling att göra även där.

Sjukförsäkringen är inte den vinnare för S som partiaktivisterna gärna vill tro. Regeringen har åtgärdat de värsta fyrkantigheterna och väldigt många vet att det var alldeles orimligt att låta det gamla systemet rulla på. Jan Björklund tog hem en av de viktigare poängerna i debatten när han undrade ifall Löfven vill tillbaka till läget som det var före 2006.

Det är val först om två år. Inget står på spel i morgon dag, Det märktes också i dag. Ingen vann någon storseger, ingen förlorade stort. Ingen var Mitt Romney, ingen var Barack Obama. Men vi påmindes om hur förfärligt besvärligt det blir för Stefan Löfven att sy ihop ett regeringsalternativ som på allvar utmanar Alliansen.

 

Arkiv