Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Granskningen har utgått från försämringarna som stora patientgrupper, till exempel Reumatikerförbundet och Astma-och Allergiförbundet upplever efter avregleringen. Det är försämringar som dessa patientgruppers organisationer dokumenterat med samtal och undersökningar bland medlemmar.

Det är dessa vi syftar på när vi säger att stora patientgrupper har svårare än tidigare att få tag på sin medicin direkt när de går till apoteket.

De stora grupperna som SVT hänvisar till består alltså inte, som SvD påstår, av ”personer man talat med vid nedslag på några apotek i olika kedjor.”

Utöver att tala med och ta del av undersökningar från patientorganisationer har vi bland annat gått igenom Statskontorets utredning som till exempel visar att mer än hälften av apotekspersonalen upplever att det är svårare att expediera medicin direkt nu jämfört med innan avregleringen.

Vi har också gjort nedslag på fyra apotek med en lista på 65 vanliga läkemedel.

Vi berättade i TV-inslag att alla hade samtliga läkemedel eller kopior. Vi berättade att det är tillräckligt för de flesta, men inte för alla allergiker eftersom de kan vara allergiska mot andra substanser än de aktiva i ett läkemedel.

När det gäller uttalandet från regeringens utredare Sofia Wallström om att servicegraden är i princip oförändrad så pekar vi på att statistiken är osäker. Det gör hon själv också i en längre intervju som finns på svt.se. Uppfattningen bland apoteksföretagen att den totala servicegraden är oförändrad har vi inte ens i frågasatt i TV-inslagen. Tvärtom fick Apoteket ABs vd Ann Larsson redan första dagen i en intervju säga att servicegraden är 93 procent.

SVTs granskning av apoteksmarknaden ger alla relevanta fakta, påstår bara sådant som vi har täckning för, och lyfter fram det som inte fungerar.

Vi kommer att fortsätta granskningen av apoteksmarknaden med fler reportage som tar upp nya aspekter framöver.

Eva Landahl, ansvarig utgivare Aktuellt

Ulf Johansson, ansvarig utgivare Rapport

Arkiv

Fler bloggar