Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Replik från Ingmar Karlsson:

”Wahlström & Widstrand fortsätter att göra bort sig om sionismen” skriver Benjamin Katzeff Silberstein på Svenska Dagbladets ledarblogg angående min bok Bruden är vacker men har redan en man. Som bevis hänvisar han till bloggaren Torbjön Jerlerups påståenden att två meningar i ett av många citat ur Theodor Herzls dagböcker är falska och hämtade från en antisemitisk hatsajt: ”Det är viktigt att judarnas lidanden förvärras. Detta kommer att underlätta förverkligandet av våra planer.” Citatet som är välkänt och citeras på flera ställen i min referenslitteratur finns på sidan 63 i den första tyska utgåvan av Herzls dagböcker. Jag har också hittat referenser till detta citat på den amerikanska ortodoxa judiska organisationen True Torahs hemsida. Den är antisionistisk  men förvisso inte antisemitisk och ej heller förintelseförnekare som Jerlerup påstår i en attack mot min förläggare.

Svenska Dagbladets ledarsida är skyldiga både Wahlström & Widstrand och mig en förbehållslös ursäkt.

Svar från SvD:

Torbjörn Jerlerup har tidigare grundligt visat hur citat som finns i Ingmar Karlssons bok skilt sig från originalkällor i andemening och betydelse. För den diskussionen hänvisar jag återigen till Jerlerups blogg där utförliga förklaringar finns.

Detta var dock inte vad min bloggpost i huvudsak handlade om. Det var istället frågan om sajten True Torah, som Karlssons förläggare hänvisat till och som han själv också hänvisar till i sin replik. Där finns, bland annat, en artikel som driver tesen att de tyska nazisternas bojkottkampanj mot judar på 1930-talet bara var ”ett svar på krigsförklaringen mot Tyskland från världens judiska ledare.” På sajten finns också artiklar som hävdar att Förintelsen var guds straff mot det judiska folket för att sionismen hade börjat växa. Och så vidare. Att detta, oavsett vilka som står bakom sidan, är antisemitiskt innehåll råder inget tvivel om.

Arkiv