Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Hizb ut-Tahrir är ett globalt politiskt parti som vill avskaffa alla statsbildningar och inrätta en enda världsomspännande gudsstat – kalifatet. Partiet har varit förbjudet i delar av den muslimska världen (och vädrar därför morgonluft i samband med den så kallade arabiska våren) men bedriver febril verksamhet i Väst, i skydd av den demokrati partiet verkar för att avskaffa.

Sedan länge finns en skandinavisk avdelning i Danmark, men partiet har hittills inte etablerat sig i Sverige. Fram tills nu.

Till en början agerade man i hemlighet. Under vintern och våren har partiet verkat i Stockholmstrakten genom en frontorganisation (vid namn Muslimska multinationella föreningen), som har hållit en rad arrangemang. Under hösten tycks dock Hizb ut-Tahrir ta steget till att agera i Sverige under egen flagg.

Den 19 augusti hölls en blygsam Eid-fest i Stockholmsförorten Husby där partiet uppgavs som arrangör. Men den 14 oktober slår man på stort. Då håller Hizb ut-Tahrir Skandinavien sin årliga kalifatskonferens – och enligt annonseringen blir Stockholm en av arenorna (huvudparten av konferensen hålls i Köpenhamn). Därmed bli partiets närvaro i svensk offentlighet fastslagen.

Kalifatet lär dock få vänta. Att döma av uppslutningen på de tidigare arrangemangen i Stockholm lockas inte mer än hundra personer av av det totalitära budskapet.

Illavarslande är dock möjligen kopplingen till den muslimska så kallade mittfåran. En av arrangörerna till Hizb ut-Tahrirs svenska evenemang, Lway Al-Maeni, sade i ett anförande vid ett av evenemangen att det anfall som dödade Usama Bin Ladin var en ”våldtäkt” på islam, och att införandet av demokrati och mänskliga rättigheter likaså var en ”våldtäkt” på muslimer. Samme man står som ordförande för KTH Muslimska studenter, en medlemsförening i den breda paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer.

När Hizb ut-Tahrir nu på allvar tar steget in i svensk offentlighet borde det komma en reaktion. Så har skett i Danmark. ”Til disse mørkemænd vil jeg sige: Gå ad helvede til. Hvis de har så dybe længsler om at leve i et religiøst diktatur, så kan de rejse til de lande i Mellemøsten, hvor et sådant diktatur findes”, skrev till exempel ledaren för Socialistisk Folkeparti – nuvarande utrikesministern – Villy Søvndal.

Arkiv