Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Kriminologen Jerzy Sarnecki har kommenterat domen mot den massmördande terroristen Anders Behring Breivik. Sarnecki är missnöjd. Han vill vård.

Till TT säger Sarnecki att ”det har argumenterats tungt under rättegången för att han (Breivik) skulle dömas som tillräknelig och det här utfallet kommer att tillfredsställa den allmänna opinionen”. Han beklagar ”att domstolen inte tog större hänsyn till de utredningar om Breiviks psykiska tillstånd som lagts fram”.

Han glömmer då att en av de två rättspsykiatriska undersökningar som lades fram inför domstolen kom fram till slutsatsen att Breivik är tillräknelig.

På TT:s fråga om domslutets betydelse för rättsväsendet svarar Sarnecki:

– Svårt att säga men att inte särskilt stor.

Också därvidlag tar han miste. De motstridiga rättspsykiatriska undersökningarna och den uppenbara oenighet som rått inom skrået i den offentliga diskussionen har avslöjat att rättspsykiatrin inte är en exakt vetenskap, utan att det finns ett behov av en självständig avvägning från domstolarnas sida.

Efter Breivikrättegången ligger tidigare praxis att domstolen närmast med automatik följer den rättspsykiatriska bedömningen i ruiner.

Høyres rättspolitiske talesperson säger att det närmast var en slump att det blev två utredningar  och efterlyser en oberoende granskning av utredningen och användningen av av rättspsykiatriska experter i norsk rätt. Han konstaterar det uppenbara:

– Rättspsykiatrin har skapat en förtroendekris för sig själv och det finns ett behov av att titta på alla aspekter av vårt system.

Utgången av Breivikrättegången vill en beklagande Sarnecki hänföra till ett nytt samhällsklimat:

– Vi har en sådan utveckling inom rättsväsendet att man allt mer går in och hävdar att människor är ansvariga för sina handlingar.

Sveriges Herr kriminologi gillar inte att utgångspunkten för rättsväsendet är att människor betraktas som ansvariga för sina handlingar. Tack och lov för att samhällsklimatet har ändrats och att det gamla BRÅ-gänget inte längre kan styra och ställa till det som på den gamla dåliga tiden.

Arkiv

Fler bloggar