Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterade under dagen att en svensk-libanesisk man greps på Cypern för omkring två veckor sedan, misstänkt för att för Hizbollah-räkning ha planerat attentat mot israeliska mål. Bland annat hade mannen samlat information om israeliska flygplansrutter till och från Cypern, samt om vilka platser på Cypern som israeliska turister oftast besöker.

Detta är, som Haaretz skriver, inte första gången svenskar med Hizbollah-koppling grips misstänkta för förberedelse till terrordåd. I januari i år greps den svenska medborgaren och Hizbollah-medlemmen Hussein Idris i Thailand, misstänkt för att ha förberett en bilbomb-attack mot israeler i landet.

Tidigare i veckan utsåg EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson ett expertråd för förebyggande av våldsbejakande extremism. Gripandet av den svenske mannen på Cypern visar smärtsamt tydligt att behovet alltjämt är stort.

Arkiv