Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Kent Persson tar över som partisekreterare i Moderaterna efter Sofia Arkelsten. Presskonferensen pågår just nu och M-ledaren Fredrik Reinfeldt anger som orsak till skiftet att Sofia Arkelsten vill gå vidare och jobba med andra politiska frågor.

”Kent Persson ska innebära en tempoökning”, säger Reinfeldt. Det blir allt tydligare att Moderaterna till sist har sett verkligheten i vitögat och insett att det håller på att etablera sig en bild av M och regeringen har tappat geisten och blivit rådvilla om vägen framåt. Då behövs mer draghjälp från partiorganisationen än vad Sofia Arkelsten har förmått leverera.

Kent Persson är inte känd för en bredare allmänhet, men han har varit mycket aktiv i sociala medier där han oftare har kommenterat nationell än lokal politik. Han har gjort det i ett juste och konstruktivt tonläge. Han hyser uppenbarligen starkt engagemang för det nymoderata projektet men betonar samtidigt gärna värderingarnas betydelse i politiken, även om han inte alltid är så precis med vad detta egentligen innebär. Precis som Sofia Arkelsten har han haft en benägenhet att ivra för ”förnyelse” utan att specifik med innebörden hos denna förnyelse. Men nu är det upp till bevis.

Kent Persson har dock varit tydlig med att Moderaterna måste skapa ökad trovärdighet för sin välfärdspolitik, och särskilt på sistone har han skrivit mycket om hur betydelsefullt det är med Alliansen och att samarbetet inom Alliansen måste fördjupas.

Hur är han som organisatör? Hur klarar han mötet med nationella medier? Det återstår att se.

Detsamma gäller frågan om skiftet är ett förskalv inför en större regeringsombildning. Det skulle vara ett naturligt drag för att ge ny energi åt allianssamarbetet, men det går också på tvärs mot hur Fredrik Reinfeldt hittills har agerat som regeringschef.

 

Arkiv