Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Socialdemokraterna fortsätter att öka i Sifos aprilmätning. Partiet går upp ytterligare 3,1 procentenheter och når 36,8 procent. Det är 12,2 procentenheter bättre än mardrömsmätningen i januari. Som uppgång är det remarkabelt, som nivå lite mindre så. Faktum är att det Håkan Juholt-ledda S låg på 35 procent strax innan bostadshistorien briserade. Det hör trots allt till vanligheterna att regeringar har det kämpigt i opinionen.

Opinionsmätningar är inte valprognoser, de ger bilder av stämningslägen. Just nu skulle jag säga att stämningen är ganska öppen. Fredrik Reinfeldt åtnjuter fortfarande stort förtroende, men hans regering känns lite matt och idéfattig och många väljare börjar åtminstone bli öppna för tanken att man kanske skulle pröva någonting nytt. Samtidigt verkar Stefan Löfven vara en vettig person. Fast därifrån till seger och regeringsbildning är vägen lång.

Löfven och Reinfeldt har två huvudvärkar var.

Löfven ska dels lägga fast en politik som inte gör någon av falangerna i hans brokiga S-koalition alltför besviken, dels måste han få fram ett trovärdigt svar på frågan hur hans regeringsalternativ ska se ut.

Reinfeldt behöver förhindra att bilden sätter sig av att han gärna vill regera men inte har så många idéer om vad regeringsmakten ska användas till. Och så gäller det att hans koalitionspartner blir vassare. I dag har varken C, FP eller KD kraft nog att dra väljare över blockgränsen.

Så här ser opinionsläget ut i april, enligt Sifos mätning:

M      29,1      + 0,4

C         4,6      –  0,3

FP      5,1      –   0,8

KD     4,0     +  0,5

S      36,8      + 3,1

MP    9,3       – 1,0

V       5,6       – 0,5

SD     4,7      – 0,5

Detta ger sammanlagt 42,8 procent till Alliansen och 56,4 procent till oppositionen. Det krävs en ordentlig borgerlig upprycknng för att nå majoritet. S+MP samlar 46,1 procent.

 

Arkiv

Fler bloggar