Statsministern och Anna Hedenmo om a-kassan

Det är ingen picknick i parken att vara arbetslös, ha kontakt med arbetsförmedlingen och känna att man inte har något ”riktigt” att göra om dagarna. Det tär på självförtroende och ambitionslust.

Så visst är det en idé att filma ett par ungdomar, låta dem beskriva sin situation och sända inslaget i kvällens  Agenda när statsministern och Anna Hedenmo diskuterar a-kassan ikväll.

Men. Det tillför egentligen inte så mycket till själva diskussionen om nödvändiga förändringar av a-kassan. Diskussionen är teknisk och inte alldeles enkel att snabbt hänga med i.

Så kanske är kvällens behållning av Aganda-inslaget ändå den nya ekonomiskpolitiska talespersonen från S Magdalena Anderssons inlägg. Det fick statsministern att direkt hugga mot S och deras utgiftspolitik. Lite hetta igen och spirande vårkänslor även i den politiska debatten.

Bottennappet, om än underhållande, var Hedenmos rekommendation att statsministern väl kunde prata själv, i enrum, med Löfven om kärnkraften.

Visa kommentarer (38 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://Svd.se Larsviberg

  Många har ju vad jag kan förstå frivilligt lämnat A-kassan för att de tyckte att avgiften var för hög men de har väl grundersättning från Alfa- kassan ändå. För att erhålla inkomstbortfallsersättning är kraven lite högre och då måste man tillhöra en annan kassa än Alfa-kassan. Men det är ett fruktansvärt krångel. Jag erinrar mig efter min omskolning till jurist var jag erbjuden jobb hos träindustriarbetarförbundet. Jag kan gärna ta det sade jag men jag skulle helst vilja tillhöra Jurist- och samhällsvetarförbundets A-kassa eftersom jag då ansåg att jag skulle vara bättre skyddad mot godtycklig behandling av arbetsförmedlingen vid eventuell arbetslöshet och jag tyckte samtidigt, att det var väl en bra uppgörelse för träindustriarbetarförbundet att kunna utnyttja arbetskraft utan att behöva ta något socialt ansvar för den. Men icke. Skall Du jobba här skall Du vara med i vår A-kassa sade de på träindustriarbetarförbundet.

 • Anonym

  det finns två viktiga frågor i försäkringen som påpekades på ett forum , socialförsäkringarna för arbetslöshet och sjukdom skall alltid ligga högre än socialbidraget, för sjuka(normalt) och arbetslösa(inget annat) skall inte behöva söka socialbidrag, det är så det är uppbyggt, du skall inte behöva som i många andra länder gå från hus och familj så fort du blir sjuk eller arbetslös, det är vad som händer nu. vad som nu har hänt är att väldigt många har så låga ersättningar från FK o AF att det ligger långt under socialbidragsnormen som de ändå inte får.

  om vi nu inte har råd att försörja alla som inte jobbar med mer än 3000 kr i månaden, hur kan vi då öka utbetalningar och kostnaderna kring invandrare som kommer 100 000, de får bostad m.m och socialbidrag på mycket högre nivåer än svenskar. de kostar 2000 dag eller möjligen 12 000kr i månaden + boende och personal
  ensamstående utförsäkrad från FK mamma boende i liten villa och ett barn får 3000 från FK 1000 i bostadsbidrag och 1000 kr i barnbidrag. hon har inte råd att bo kvar och ta hand om sitt barn. lika med 5000 kr mån.

  ensamkommande kostar 2000 dag lågt räknat 2×3=60 000 och då är det en person, frågan är vilken typ av bidrag vi inte har råd med.

  men om nu alliansen verkligen tycker att ALLA som inte har jobbat på länge eller varit sjuka inte får mer än 3000 kr i månaden, så får de ju faktiskt köra det racet hela vågen så att bara alla vuxna fick 3000 kr varje månad och alla barn fick 1000 kr. inga extra pengar till hyra, transporter,dator telefon osv. alla som kommer hit får söka lägenhet via bostadskö som alla ungdomar.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  ”Vi gillar människor”. Moderaternas nya slogan.
  Jag hade föredragit denna slogan:
  ”Vi gillar sanningen”.
  Men jag tror inte de gillar den…

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Diskussionen är teknisk för att politikerna är överens om att hävda att a-kassereglerna måste vara jättejättesvåra. När staten tog på sig kostnaden var reglerna hur enkla som helst. Det vore en pedagogisk bedrift – och ett scoop – av en tidning att publicera 30-talets enkla lättfattliga regelverk och skälen för (och emot) statsbidrag till fackföreningsverksamhet.

  Det finns faktiskt en stor ekonomisk kris att ta hänsyn till. Den liknar 30-talets. Politikerna vill beskriva dagens situations som något annat, men det är bluff och båg.

 • http://Svd.se Larsviberg

  A-kassereglerna är inte särskilt svåra. Om man uppfyller medlemsvillkoret och arbetsvillkoret har man rätt till ersättning under 300 dagar vid arbetslöshet. Därefter måste man på nytt uppfylla arbetsvillkoret. Sedan skall man stå till arbetsmarknadens förfogande och vara beredd att ta lämpligt anvisat arbete och gör man inte det blir man avstängd från ersättning i 45 dagar. Arbetsförmedlingen och på sin tid länsarbetsnämnden var dock världsmästare i att krångla till dessa enkla regler.

 • Oscar Sameland

  ”2×3=60 000″

  Likhetstecken förutsätter att högerledet är lika med vänsterledet, dvs. x=x, 2 multiplicerat med 3 är inte lika med 60000 (2*3≠60 000). Om du prompt måste visa operationen för att styrka det du kommit fram till, vilket jag inte anser behövas eftersom det varken rör sig om en avancerad operation eller om ett styrkt ursprungsbelopp, är det väl inte för mycket begärt att den ska vara korrekt redovisad.

 • http://www.facebook.com/people/Mikael-Wreede/100003389950151 Mikael Wreede

  ”om du inte betalar månatliga avgiften till socialdemokratiska arbetslöshets partiet, får du gå på socialen.”

  Japp den fackliga a-kassan borde ha dumpats redan av olof palmes tid och
  gjorts allmän och obligatorisk UTAN parti som defacto har monopol på
  det, så går det när partiet är viktigare än folkets väl och ve

 • Pingback: Reinfeldt Inför nolltaxa på arbetsresor med alliansen « miniblogg

 • Anonym

  De ursprungsbelopp som du efterlyser finns här:
  http://www.migrationsverket.se/info/428.html

  Förenklat, per ensamkommande:
  – 500.000 per kalenderår
  – 1.600 kronor per dygn för överenskommen plats
  – 300 kronor per dygn för belagd plats
  – diverse ersättningar för skola, transporter, omvårdnad, gode män, etc.

 • Anonym

  För SD:are är det en avancerad operation och de har inte för vana att redovisa saker korrekt.
  De redovisar gärna hur de har multiplicerat olika tal för att komma fram till större tal, men de redovisar aldrig var talen kommer ifrån från början.

 • Pingback: När arbetslösheten ökar, står borgarna stilla « LEINESBLOGG.com

 • Anonym

  SvD i Agenda ”För att lösa arbetslösheten förlitade han sig delvis på 40-talisterna.”:
  Reinfeldt: ”Det finns öppningar. Det är så väldigt många 40-talister som närmar sig pensionsåldern”.
  Huvuddelen födda 1946 och tidigare, 7 av 10 årgångar, redan har gått i pension.
  Många födda  i de tre årgångarna som återstår 1947 – 1949 har redan gått i pension.
  Reinfeldt kan nog sluta förlita sig på 40-talisternas pensionsavgångar.

 • http://www.facebook.com/people/Driftingen-Igen/100002854462207 Driftingen Igen

  Samtidigt skriker företag efter kompetent yrkesfolk, hantverkare m fl. Är det någon miss på vägen som gjorts avseende utbildningar, skola etc. 
  För snart ser jag själv bara polacker, ryssar m fl som hantverkare…och det har inte med prisnivåerna att göra.

 • Anonym

  Rätt och slätt vi har för många försäkringar och administratörer  som binder kapital och ingen vet riktigt vad man betalar ut. Struktur fel  i socialförsäkringar är dilemmat.
  Realpolitikens referensramar saknas helt. 
  Socialförsäkringarna genomsyras av skattkammarväxel till institutionerade under en kort period men alltid cyklisk lagbundenhet som bekostas av acciser.

 • Ankan

  Jo, håller med. Men det finns a-kassor utanför facket. Helt opolitiska. Om fler gick med där istället kanske det sänder ut rätt signaler?

 • http://bloggar.expressen.se/lottagroning/ Ordförande Svensson

  M och Alliansen föreslog en allmän a-kassa för alla. Den politiska oppositionen S, V, SD och MP är starkt kritiska och emot förslaget eftersom facket existensberättigande skulle försvinna och att ”de fattiga” inte skulle ha råd med en allmän a-kassa.

  M och Alliansen föreslog ett behovsprövat barnbidrag så att skattepengar INTE ska gå direkt in på mångmiljonärbarnens bankkonton och skapa ekonomisk segregation med skattepengar. Den politiska oppositionen S, V, SD och MP är starkt kritiska och emot förslaget eftersom då skulle vissa människor bli klassificerade som ”fattiga”.

  M och Alliansen föreslår ytterligare skattesänkningar för Sveriges arbetare och på så sätt minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Den politiska oppositionen S, V, SD och MP är starkt kritiska och emot förslaget och menar att man stjäl skattepengar från ”de fattiga” och skapar orättvisa.

 • Pingback: Fredrik Reinfeldt i verklighetens ljus. | Annarkia

 • Pingback: Vissa berättelser fastnar… | LO Bloggen

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Ahl/100000444261848 Lars Ahl

  Dessa två killar som visades upp och inte hade något arbete, beror nog enbart på slöhet från deras sida. De hade gymnasiebetyg och bor i Stockholm. Där finns det arbete om dom lägger ner sig.

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Ahl/100000444261848 Lars Ahl

  Det visades ett program om röjning skogen. Där fanns en polsk kille som tyckte om jobbet och att det var bra betalt.Hur länge skall vi tycka synd om våra slöa svenskar ungdomar. Ut och röj i skogen eller sök plats på LKAB i Kiruna.Båda dessa jobb har mycket bra betalt.Vi tar in folk från andra länder för att röja, plocka jordgubbar och andra bär. Det är förfärligt.Är svenska ungdomar för fina för dessa jobb eller.

 • Anonym

  De förändringar som regeringen Reinfeldt var snabb att genomföra efter sitt tillträde har bland annat lett fram till att andelen som får arbetslöshetsersättning har minskat kraftigt sedan början av 2006.Då fick 70 procent ersättning, motsvarande siffra i november 2011 var 36 procent enligt arbetsförmedlingen.Konsekvensen av detta har blivit att 120 000 personer nu tvingas leva på socialbidrag eller ordna försörjning med hjälp av familjen,skriver Dagens Nyheter.

  Även de som har stannat kvar i a-kassan har genom regeringen Reinfeldts försorg fått sina ersättningar kraftigt sänkta.Har detta då lett fram till att arbetslösheten minskat?Nej,enligt Arbetsförmedlingen är det tvärtom så att långtidsarbetslösheten mer än fördubblats sedan 2006.

  Med andra ord så har regeringen Reinfeldt varit framgångsrik när det gäller att försämra villkoren för de arbetslösa men mindre framgångsrik när det gäller att stävja arbetslösheten.Trots detta ser statsminster Fredrik Reinfeldt ingen anledning till att reformera arbetslöshetsförsäkringen,jag undrar vad som skall till för att Fredrik Reinfeldt skall ändra åsikt?

 • Mulligan

  Dom har ju utbildat sig till programledare i TV.

 • Anonym

  Socialbidrag är bättre än a-kassa. Socialbidrag är behovsprövat, så det är åtminstone ett ”skyddsnät” i socialistisk mening. A-kassa betalas ut även till miljonärer, vad ska det vara bra för? A-kassa kräver att man har etablerats sig på arbetsmarknaden, och då har man ju råd att köpa sig sina egna försäkringar eller spara. A-kassa bara berikar de rika på de fattigaste skattebekostnad och borde helt slopas. Skyddsnätet i form av socialbidraget finns ju kvar åt de behövande.

 • Anonym

  Socialbidrag är bättre än a-kassa. Socialbidrag är behovsprövat, så det är åtminstone ett ”skyddsnät” i socialistisk mening. A-kassa betalas ut även till miljonärer, vad ska det vara bra för? A-kassa kräver att man har etablerats sig på arbetsmarknaden, och då har man ju råd att köpa sig sina egna försäkringar eller spara. A-kassa bara berikar de rika på de fattigaste skattebekostnad och borde helt slopas. Skyddsnätet i form av socialbidraget finns ju kvar åt de behövande.

 • Anonym

  Den här frågan föreföll inte vara statsministerns bästa gren. Det saknades en fråga: exakt på vilket sätt bidrar massinvandringen till en minskning av arbetslösheten ? Och här borde ha påpekats att svenskfödda står för 2% beroende av socialhjälp -utlandsfödda ( berikarna ) står för 12 %, de flesta sannolikt livet ut….
  Tänk om man fick uppleva en ” Agenda” som ägnade trekvarten endast och uteslutande åt invandringsproblematiken….

 • Margareta Cullin

   Vet du att man betalar in till A-kassan som då är en försäkring och den är överfinansierad en del går in i stadskassan. Där politiker bestämmer hur mycket du får utbetalt och det är inga 80 % av tidigare lön snarare 50 %.  A-kassan är inte en skattefinansierad ersättning eller ett bidrag. Jag har under ett helt arbetsliv betalat in till A-kassan och jag vill inte vara arbetslös.  Tror du att människor vill gå till socialen och tigga? JAg har 9500 kr i A.kassa och det är i minsta laget. Jag har skrivit till regeringen som har en utredning om hållbarhet i sjuförsäkring och a-kassa. Svaret jag fick var att många klarar sig genom att det har en partner som jobbar Eller har sparat pengar. Kan man inte klara sig på ersättningen så får socialförvaltningen  ta över.  Så regeringen an börja med att förbjuda folk att vara ensamstående. Dessuton har regeringen inte minskat på arbetslösheten trots alla miljoner man satsat.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  Visst är det så, men vad annars skulle han säga…
  Han sticker nästa år.
  Eftersom Sverige gick med i europakten, får han en EU-post som tack.

 • http://profiles.google.com/pirinhagbg Fredrik Larsson

  För att det skall ske, måste journalisterna på SVT fås att inse att det är det problem…

 • Anonym

  Att a-kassan är skattefinansierad är ju uppenbart även för ett barn: För några hundralappar i medlemsavgift per månad kan man få ut 11000 i månaden i ett drygt år. Nånstans måste ju mellanskillnaden komma ifrån.

  Enligt uppgift nedan ger medlemsavgifterna 6,3 miljarder medan skatten (”arbetsmarknadsavgiften” på 4,45% i arbetsgivaravgiften) ger 55,4 miljarder, alltså nästan 9 av 10 a-kassekronor är skatt. En person med lön på 20000 tvingas alltså betala uppåt 900 kr i månaden i skatt för a-kassan, även om man inte är medlem.

  Att sen politikerna lägger alla pengar de kommer över i en enda kaotisk gryta och gör vad de vill med dem, är en annan sak. Det spelar ju ingen roll för alla som tvingas betala över 10000 kr om året i skatt med a-kassan som propagandaförevändning.

  Hela idén med a-kassan är att beskatta fattiga för att ge pengar till de rika. Det är idiotiskt även ur socialistisk synvinkel! Socialbidraget är behovsprövat, bara angående det är det möjligt att prata om bidrag till fattiga. A-kassan finns inte med på den kartan.http://www.utredarna.nu/matsessemyr/2011/09/01/finansieringen-av-a-kassan-ar-orimlig/

 • Anonym

  Ja tänk om Publicservice-TV skulle ägna sig åt att sprida Sveridemokraternas lögner och snedvridna statitsik, då kanske, fast bara kasnke, ni inte åker ur riksdagen nästa val – eller hur?

 • Anonym

  Lite skrämmande att hela tiden återuppleva hur Statsministern får samma kritik som han själv öste över sossarna när han var i opposition.

  Moderaterna har ordning på statsfinanserna, tack vare Anders Borg, men i övrigt så är det mest en lång rad av misslyckanden. Inte minst fiaskot med arbetsmarknaden kommer bidra till att denna trötta och idélösa regering åter hamnar i opposition efter nästa val.

 • Anonym

  Jag håller med. Reinfeldt regerar som om han väntar på bussen. Anders Borg har sett till att inte göra bort sig inom sitt revir. Carl Bildt använder utrikesministertiteln för sitt eget race i diplomatins värld. Resten av ministerpacket bara hänger med för att snylta på ministerlönerna.

 • Anonym

  De där ungdomarna som var med i programmet fick mig att sätta i halsen… De bor i Stockholm och har fullgoda gymnasiebetyg. Jag har full förståelse för att det är nervöst att vara med i TV men de framstod ju inte som de mest drivna individerna precis. Jag har genom min studietid (och det är inte flera år tillbaka i tiden vi snackar om) försörjt mig genom telefonförsäljning, stå i kassan på McDonalds, demonstrera varor i butik, jobba på lager och inom äldrevården som outbildat vårdbiträde. Att få ett jobb har aldrig varit ett problem? Hur kan det i Sveriges största stad vara omöjligt att få ett enda sketet jobb? Men visst, är det så omöjligt; läs vidare! De satt ju där med sina studentmössor och hade fullständiga gymnasiebetyg – så sök en utbildning! Det finns ju komvux, folkhögskola, högskola/universitet, yrkeshögskola m.m. Man måste ju inte läsa en minst 3-årig högskoleutbildning för att öka chanserna att få jobb, men läser man på högskola finns dessutom företag som specialiserar sig på att hyra ut studenter, t.ex. Academic Work. Vips så har man dessutom en referens att lägga till i CV:t = högre chans att få jobb. Ännu högre chans att få jobb får man om man väljer utbildning utifrån hur arbetsmarknaden ser ut.

 • Anonym

  ordning på statsfinanser. Vad bygger du din uppfatning på? Jag ser att Sverige sugs ut, snart inga high-tech jobb, stora har lämnat landet, offentligheten suger än mer. Se EU och vad M vill kliva in. Nej, Borg är en charlatan och tvålar in våra ögon. Det blir en annan svanesång från Borg om att det är vårt fel att Svea halkar efter. Politiker tar aldrig ansvar för nån av egna handlingar, även som underlydnade till den verkliga makten har de ansvar. Brottslingar ger bort våra skattekronor a 100+ miljarder till IMF (det kommer mer) och snart blir det Euro, Reinfeldts våta dröm. Nåt måste han ju lämna efter sig.

 • Anonym

  Fredrik Reinfeldt gjorde ett katastrofalt framträdande, så jag fattar att SVD’s ledarskribenter inte uppskattade gårdagens Agenda.

  A-kassan kommer bli Alliansens död…

 • Mulligan

   De enda jobb en regering kan skapa är nya jobb inom regeringskansliet. Nuvarande regering har lyckats rätt bra med det och fått skit för det.

  Det enda en regering och riksdag kan göra är att skapa förutsättningar för nya jobb.

 • Mulligan

   De enda jobb en regering kan skapa är nya jobb inom regeringskansliet. Nuvarande regering har lyckats rätt bra med det och fått skit för det.

  Det enda en regering och riksdag kan göra är att skapa förutsättningar för nya jobb.

 • Anonym

  Syftet med försämringarna av a-kassan var självklart inte att stävja arbetslösheten, utan att finansiera skattesänkningar för löntagare. Således har Reinfeldt varit framgångsrik eftersom han lyckats med just detta. Det som ska till för att få Reinfeldt att ändra åsikt, oavsett vilken fråga det rör sig om, är om opinionen blir alltför hård mot honom, eftersom hans överordnade mål är att säkra sin egen makt.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Mer debatt om gymnasieskolan

Obligatoriskt eller inte? Följ debatten!

Ledare

Näpna nakenfisar
och jämlika normer

LEDARE

Könssegregerade offentliga miljöer skapar fel norm.

Adjö till DÖ

KOLUMN

Om detta är ordning vore kaos hederligare.

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.