S-patent på Nordiska modellen

Man kan ana det bakomliggande resonemanget: Om Nya moderaterna nu ska envisas med att sno såväl begrepp som historieskrivning måste vi sätta hårt mot hårt.

Socialdemokraterna verkar nu ha lackat ur fullständigt på det nya arbetarpartiet och den vinnande arbetslinjen och går till Patent- och registreringsverket för att få det hela på papper: ”Det var Vi som gjorde det.”

Så kan man förstås göra när debatten hamnat på borgerlighetens planhalva, den sittande borgerliga statsministern är inne på sin fjärde S-ledare och allt fler av medlemmarna i den egna fackföreningen LO röstar på annat parti än S. Desperationsnivån skulle få de flesta att frysa om ryggen och följaktligen blir Patent- och registreringsverket en utväg för att rädda vad som räddas kan.

Problemet för S är att oavsett vad man på papper har patenträtt till, är det den dagsaktuella debatten som avgör vad väljarna ska stödja och inte. Moderaternas smått genanta försök att tillskriva partiet en mer ärevördig historia än det har, verkade inte ha någon större inverkan på opinionssiffrorna. Däremot har arbetslinjen med skattesänkningar och valfrihetsreformerna med maktförskjutning från politik till medborgarna haft det.

Det är inte själva begreppet som är viktigt. Det är vem som förtjänar rätten att definiera det som är avgörande och som kommer att påverka den faktiska historien.

Att S ”blockerar” själva begreppet Den nordiska modellen förhindrar inte att verkligheten och utvecklingen förändrar dess innebörd.

Dessutom: S patentiver och M:s historiekorrigering påminner om ett liknande fenomen hos dem som tror på reinkarnation. De som berättar om sina tidigare liv har alla varit historiskt viktiga och hedervärda personer. Inte en enda kan vittna om ett enkelt liv i en torparstuga på landsbygden.

Visa kommentarer (23 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Ha ha.
  Kommer ihåg när KD sökte patent på ”verklighetens folk”

  Moderaterna kansle kan ta patent på ”apartheidmotståndare”

 • http://www.facebook.com/jonathan.cederberg C Jonathan Cederberg

  Man kan inte ta patent på en fras. Man kan däremot varumärkesskydda den. Varför är det alltid sådan sammanblandning av dessa begrepp?

 • Anonym

  Reformismen har återigen visat sorgsenhet och bitterhet över svunnen tid. Moderaterna fållar in sig i frihetsanda och mannamod.

 • GGG

  Moderaterna är sorgligt fast i en idé om en ärofylld historia de aldrig haft.

 • GGG

  Reinfeldt högsta önskan vore att inkarneras som Erlander för Alliansen. En paradox endast värdig en modertledare.

 • Anonym

  Det är förvånande att inte S har tagit patent på ”Alla(h) ska med”…..

 • Anonym

  Tja, det är väl ungefär som sossarna då…

 • Anonym

  Om nu S äger modellen och om partiet S utgår från arbetarrörelsen/fackföreningsrörelsen – vilket många gräsrötter hävdar – om samarbetet mellan SAP och LO inte bara är ett mångårigt samförstånd utan ett genuint tvillingsskap, då borde denna röda rörelse löpa linan ut och utesluta samtliga borgare ur LOs kadrer, istället för att bara fegt utesluta enskilda Sverigedemokrater. Eller går det bra att tumma på arbetarrörelsens principer när medlemstalen hotas?

 • Anonym

  Den har M redan knipit!

 • Anonym

  Fair play.
  I samma veva som SAP patentregistrerar ”nordiska modellen”
  så kan de även inregistrera såväl rasbiologi som tvångssterilisering,
  det gäller att framhäva det unika och stå för det,helt klart.

 • Anonym

  Skillnaden är att när det gällde rasbiologin beslöt riksdagen om till exempel rasbiologiska institutet och steriliseringar i enighet. När det gällde inrättandet av den svenska modellen, vet jag minst tre partier som grinade om ”zåzialism”, ställde sig på sidan och tjurade :)

 • Anonym

  Du missuppfattar nog det här. SAP tillhör LO mer än LO tillhör SAP. En del av fackets medlemmar (en stor del) var med och grundade ett parti för sina intressen. Alltså stödjer SAP LO, men inte alla LO:are SAP. Enkelt och bra.

 • Anonym


  Så kan man förstås göra när debatten hamnat på borgerlighetens planhalva, den sittande borgerliga statsministern är inne på sin fjärde S-ledare och allt fler av medlemmarna i den egna fackföreningen LO röstar på annat parti än S. Desperationsnivån skulle få de flesta att frysa om ryggen och följaktligen blir Patent- och registreringsverket en utväg för att rädda vad som räddas kan.”

  Den här ledaren har nog legat på lager ett tag, och nu plockats fram och fått bara ett par ord utbytta. Beskrivningen ovan luktar 2011 eller till och med 2010 (utom ”fjärde”, naturligtvis), och är fast i den lilla period på ett par månader då Reinfeldt hade dominans i debatten genom att inte föra någon.
  LO-medlemmarna vänder just tillbaka, debatten har glidit ur Fredrik Reinfeldts svettiga, förskräckta händer och strax får vi se socialdemokratin sätta dagordningen igen, vare sig med 30 eller 45 % i väljarstöd. Borgerlighetens korta tid är över.
  Rädda vad som räddas kan, svd!

 • Anonym

  Vad alliansens arbetslinje innebär inser man bäst när man betänker att alliansen skryter med att arbetslinjen gäller alla pensioner, även pensioner för 80+are som lider av reumatism, parkinson, alzheimer, blindhet, dövhet, och de som ligger avtynande i sina sista dagar.
  Någon mer cynisk och rå reform har nog få länder presenterat. Arbetslinjens förebild är förstås de tidiga sovjetkommunisterna med sina stachanoviter och samhällssabotörer. Alliansens moralistiska spjutspetsar visar vad det är fråga om när de pekar ut sjuka, arbetslösa, pensionärer som moraliskt undermåliga personer icke värda ett anständigt liv.
   

 • Mulligan

  Och när får vi en beskrivning på vilken politik (s) vill driva och med vilka ?

  Eftersom det mesta som Alliansregeringen genomfört får vara kvar enligt besked från (s) så var det väl inte så dåligt trots allt ?

 • Anonym

  Varsågod och lyssna på partiledare, övriga företrädare och debatter. Läs gärna artiklar och partiprogram. I fredags kunde du till exempel höra vad man vill göra med vinster i välfärden.

  Du tror väl inte på allvar att man tänker ”ta bort allt” under en mandatperiod? :) Du begriper väl att man kommer att utgå från läget 2014 och utveckla samhället i den riktning man vill utan att låta det spela roll vem som har genomfört vad?
  Om en skatt till exempel skall höjas, får man göra det med utgångspunkt i 2014 och inte i 2005.

 • Anonym

  Så desperat. Retoriken här fullkomligt osar wishful thinking. Det är som om att Alfons126 beskriver en vision som han vill se, istället för en verklighet. Eller vänta, det kanske är HANS verklighet. Det är iallafall inte någon annans verklighet. ”LO-medlemmarna vänder just tillbaka…” Öh, ja just det… http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lo-krympte-med-12-000-medlemmar_6747115.svd

 • Anonym

  Man kan ju alltid hoppas att den nye (s)-ledaren är pragmatiker som ser framåt och inte en dogmatiker, som omger sig med nostalgiska testuggare och fundamentalister som blickar bakåt. Det har inte synts mycket av fräscha idéer från det f.d. ”statsbärande partiet”, men däremot mycket snack och lite verkstad.

 • Anonym

  Nu fick jag dagens skratt.
  Patent på den nordiska modellen. Vad säger de övriga nordiska ländernas (S)-partier eller övriga? Vad blir nästa utspel? De verkar lika desperata som (C) att hitta på något som kan skapa en rubri. Både på gott och ont.
  Samhället har föeändrats och fortsätter att göra det. En ny svensk modell?

 • Anonym

  Nu fick jag dagens skratt.
  Patent på den nordiska modellen. Vad säger de övriga nordiska ländernas (S)-partier eller övriga? Vad blir nästa utspel? De verkar lika desperata som (C) att hitta på något som kan skapa en rubri. Både på gott och ont.
  Samhället har föeändrats och fortsätter att göra det. En ny svensk modell?

 • Anonym

  Om LO ger SAP någon form av ekonomiskt stöd, är detta då inte jämförbart med att tvinga varje LO-medlem att betala någon liten summa till SAP?

 • Anonym

  Det är just det som är problemet! Sossarna blev plötsligt konservativa och trodde (och vissa av dem tycks göra det fortfarande) att man kunde frysa samhällsutvecklingen i ett statiskt läge utan förändringar. Samma sak trodde en gång Leonid Bresjnjev i Sovjetunionen och före honom de ryska tsarernas onda genius, Konstantin Pobjedonostsev. Michajl Gorbatjov var klarsynt och varnade cementrumporna I DDR för detta synsätt. En ny svensk modell? Vi får väl se vad floskelgeneratorn i C-partiet kommer med härnäst.

 • Pingback: Varumärket Den socialdemokratiska förmätenheten | Gunnar Hökmark

Brännpunkt
Carl Bergqvist och Niklas Wiklund BRÄNNPUNKT

”Lättnaden gick att ta på”

perspektiv

”Nu måste Försvarsmakten lösa uppgiften”.

”Viktigt undvika att lastbil ersätter tåg”

Replik

S: Därför utreds även tyngre tåg.

”Biskopen bortser
från Bibelns ideal”

REPLIK

”Nåd är en bättre nyckel.”

”Fler flyktingar får
inte förlora sina liv”

Brännpunkt

Rädda Barnen: EU tittar på.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Mer debatt om gymnasieskolan

Obligatoriskt eller inte? Följ debatten!

Ledare

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.

Med näsa för Den goda människan

LEDARE

Hos vänstern aktiveras regleringsreflexen.

Fridolins visor

KÖRSVENNEN

Flyger över Väsby och Sundbyberg, fallera!

En historiskt
svag budget?

LEDARE

Löfven kan slå i full back när Alliansen skjuter på.

M tycks äntligen avtraumatiserade

LEDARE

Budgetdebatten i riksdagen var inte alls dum.

Små pengapåsar till kulturen

LEDARE

Inga sötebrödsdagar i kulturen framöver heller

Panik ersätter naiviteten

OP-ED

När krig i vår närhet blir en realitet.