Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Oddsen för att de rödgröna återuppstår som regeringsalternativ i valet 2014 blir allt högre. Att döma av en intervju  med Jonas Sjöstedt är förstahandsvalet för vänstern att ensamma vandra åt vänster (TT). Visserligen talar han förhoppningsfullt om en kommande rödgrön regering, men i praktiken punkterar Sjöstedt den drömmen genom att ställa ut löftet att de egna medlemmarna ska få rösta om en framförhandlad regeringsplattform.

Det är svårt att se hur S eller MP – givet att de alls ställer upp – skulle vilja gå in realförhandlingar med den restriktionen som grund.

Sjöstedts solokarriär understryks av att han så tydligt går i ställning mot S. Det handlar inte bara om ett markerande uttalande om att V inte ska vara ”stödhjul åt S, utan om den enda fråga som Stefan Löfven hittills har spelat upp. Han har öppnat för blocköverskridande samtal om energipolitiken. Sjöstedt säger nu absolut nej till nya kärnreaktorer, men också till uppgraderingen av de gamla. Politiken måste läggas om vid ett regeringsskifte, kräver han.

Så illustreras skillnaden mellan V och S:

Jonas Sjöstedt vill bygga socialismen.

Stefan Löfven vill bygga kärnkraft.

Arkiv