Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Förra året blev Socialdemokraternas etta i Stockholms stad frälst på graffiti, och det är klart om man som Tomas Rudin älskar Slussen måste man väl också gilla graffiti. Det tidigare S-märkta socialborgarrådet Inger Båvner har nu gått ut med kritik mot att partiet under Rudins ledning bytt fot och inte längre står bakom stadens restriktiva klotterpolicy (DN 13/2). Hon beskriver det som ynkligt och i strid med traditionell S-politik att värna det offentliga rummet:

”Om Tomas Rudin inte har något bättre för sig än att träna på sin tag nere i Malmö så har jag några förslag.”

”Det finns rejäla arbetsuppgifter han kan ägna sig åt: över 20 procent av ungdomarna är arbetslösa, det är en skam för stan. Dessutom har vi äldreomsorgen och bostadsmarknaden.”

Båvner har också en förklaring till Rudins omvändelse:

”Jag tror att man försöker vara lite kulturradikal, man vill inte uppfattas som reaktionär i kulturkretsar. Och många tycker att så länge man syns i medierna så är det bra.”

Jag vet inte om det finns ett samband mellan att Båvner nu väljer att gå ut med kritik mot ”kulturradikalen” Rudin och det faktum att Stefan Löfven har blivit ny partiledare i S.  Men jag misstänker det.

Löfven är varken identitetspolitiker av Mona Sahlins typ eller kulturpolitiker av Håkan Juholts snitt – och det öppnar för att röster som tidigare satt trångt nu känner att det finns mer svängrum. Kort och gott, kritiken av partiets klotterpolicy signalerar en ny klätterpolicy.

Arkiv

Fler bloggar