Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

”Lugn är en viktig egenskap i Sverige”, konstaterar en klok, Finlandsättad vän på Twitter och skriver därmed i undertexten att den här intervjudebuten gick riktigt bra för Stefan Löfven i Agena i kväll. Han blev inte ställd; han brusade inte upp; han sade idel vettiga saker. Där Håkan Juholt trodde att Socialdemokraterna skulle agitera bort Fredrik Reinfeldt från statsministerposten inser Löfven att det är något annat som efterfrågas: stabilitet, säkerhet, trygghet. Han sade inget djärvt och inget genuint polemiskt, och det betyder med största sannolikhet att han plockade poäng. Socialdemokraterna kommer att göra bättre ifrån sig i nästa Sifo än i den förra.

Det ska bli ordning och reda vad gäller välfärdsföretagandet – varken pengar till ägarbolag på kanalöar eller socialistiska stopplagar. Det ska bli någon sorts symboliska skattehöjningar – men ingen allmän skattehöjarpolitik. Kärnkraften ska avvecklas – men med förnuft.

Ingen borgerlig väljare kan ha blivit speciellt oroad av vad Löfven hade att säga. Ingen socialistisk aktivist kan ha blivit speciellt entusiasmerad. Men jag tror att många socialdemokrater i den politiska mittfåran andades ut och mer än så: här ser de en partiledare som har gravitas och kan ge Fredrik Reinfeldt en match i ansvars- och allvarsbranschen.

Valrörelsen 2014 kan bli en tävling i jordbundenhet och praktisk realism som får Torbjörn Fälldin att te sig yvig och lättsinnig.

En fråga som Löfven klarade sig undan i kväll lär dock återkomma med full kraft framöver: Med vem ska han bilda regering?

Arkiv