Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Urvalet är väl inte helt representativt, men på Twitter utbröt i alla fall stort raseri igår. Över detta.

Jag förstod aldrig exakt vari problemet bestod. Bakgrunden är alltså att Lego, som i dag lockar fler pojkar än flickor, nu vill slå sig in i den senare gruppen. Kommer satsningen att lyckas? Ingen aning. Det finns ett antal ämnen som jag kan behandla med stor säkerhet, men leksaksbranschen är inte ett av dem.

Nu var det dock knappast omsorg om Legos vinster som drev det kritiska knattrandet. Den verkliga provokationen låg nog snarare i Legos uppenbara analys att pojkar och flickor är olika, och responderar olika på olika produkter. Det betyder inte att det bara finns två, inbördes identiska, sorters människor. Bara att det rent statistiskt kan sägas finnas vissa drag som är  manliga respektive kvinnliga.

Det finns ett mycket enkelt sätt att ta reda på om Lego har rätt eller fel, nämligen att luta sig tillbaka, sluta hyperventilera och se vad ungarna faktiskt tycker om leksakerna. Antingen har Lego rätt, och då kommer deras nya kvinnliga kunder att ha fått ytterligare något roligt att leka med. Alternativt har Lego helt fel, och då kommer företaget att förlora pengar. Det borde inte vara någon stor sak.

Men Legos slutsatser om pojkars och flickors skilda preferenser är i sig provocerande, i kraft av sin blotta existens. I feministiska kretsar är man (f’låt, är en) övertygad om att skillnader mellan könen är en rent social konstruktion. Och enbart insikten om att den synen inte delas av alla är mer än vad vissa kan bära. Så kan man i DN i dag även läsa om hur ”Julen är ett bakslag för jämställdheten” eftersom den ”kan göra flickor extra rosa”.

Men ursäkta så j-a mycket då.

Detta med färger är tydligen något som många har åsikter om. Under vinjetten ”en vit jul” kräver IOGT-NTO, denna av andra människors alkoholvanor besatta organisation, att alla ska fira julen utan öl och snaps. För ”barnens skull”, naturligtvis.

Marcus Birro, en av ambassadörerna för den vita julen, skriver att ”redan det första glaset vin för oss till monster”. Vilket inte är sant. Möjligen gör det honom till ett, men alla har faktiskt inte alkoholproblem. Den som utan problem kan tygla sin alkoholkonsumtion skadar inte sina barn genom att snapsa till julskinkan.

Julen sägs vara barnens högtid, men det är tydligt att såväl feminister som nykterister försöker göra den till sin. De beter sig ungefär som den där sura mostern som ingen egentligen gillar men ändå pliktskyldigt bjuder, väl medvetna om att hon kommer sabba stämningen med sura kommentarer om barnens kläder och de vuxnas brännvin.

Med detta sagt vill jag passa på att önska alla läsare en riktigt god julhelg, i just de färger ni själva önskar!

Arkiv