Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Detta med olika kostråd och dieter är som bekant politiskt sprängstoff numera. Samhället har blivit mer heterogent, och synen på vad man bör äta likaså.

Detta borde inte vara något problem. Huruvida folk går ned i vikt med LCHF, Viktväktarna, medelhavsdiet eller Atkins torde vara helt upp till dem, på samma sätt som man har rätt att strunta i midjemåttet och istället äta ostbågar framför tv-sporten.

Problem har dock uppstått ändå. Mejeriföretaget Valio från Finland har lanserat en fettrik produkt och märkt den med LCHF och ett hjärta. Men så får man inte göra enligt Livsmedelsverket, som nu har bett Stockholms miljöförvaltning att ta tag i ärendet. Enligt Livsmedelsverket får bokstavskombinationen LCHF (eller någon metod som inte överensstämmer med dess egna rekommendationer) över huvud taget inte nämnas på livsmedelsprodukter. Statens nyckelhålsmärkning är det enda märke som tillåts informera om mängden fett och kolhydrater i mat. Och nyckelhålet används som bekant enbart för att informera om låg fetthalt. Dessutom slår verket ned på Valios bruk av ett hjärta i anslutning till varumärket, eftersom det anses utgöra ett ”näringspåstående”. Några synpunkter på att exempelvis det fettsnåla Becelmargarinets logga är format som ett hjärta tycks dock inte föreligga.

Vi har uppenbarligen inte kommit så långt sedan Socialstyrelsen och de sex brödskivorna.

Arkiv