Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

EU-toppmötet blev mer framgång än bakslag även om den smala väg som ligger framför skuldkrisländerna är lång och vindlande. I dagens krönika noterar jag att det har varit de väldiga summornas helg men att det inte räcker med miljardpolitik och att spara i statsfinanserna. Det gäller att klara vardagens miljon- och tusenlappsfrågor också, den som gäller enskilda bolag och människor. Att Italien, Portugal och Grekland har arbetat upp så stora skulder beror bland annat på att man har lånat i stället för att reformera; näringslivet har inte fått de förutsättningar som krävs för att skapa tillväxt och jobb.

Betydelsen av sådana mikroreformer lyfts fram på ett bra sätt i detta briefing paper från tankesmedjan Ecipe i Bryssel. Titeln är ”European Vertigo” och det är skrivet av ekonomen Fredrik Erixon.

Arkiv