Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Jag vet inte om syftet var att överskugga den blygsamma siffran (27,7 procent) i SCB:s stora mätning. Men Håkan Juholts utspel i Dagens Nyheter (hårdare regleringar av elmarknad, apoteksmarknad, tågmarknad och inte minst telemarknad) har potential att göra just det. Dock kanske inte främst i kraft av dess briljans.

Mest uppmärksamhet har Juholts förslag till nya teleregleringar fått. S-ledaren anser att alla mobiloperatörer som verkar i Sverige måste kunna erbjuda 100-procentig täckning i Sverige. Annars väntar viten och indragna tillstånd. Post och telestyrelsen (PTS) gick omedelbart ut och meddelade att Juholts förslag (känns följande igen?) är både dyrt och orealistiskt. Den sortens täckning kräver inte bara att master byggs i otillgängliga och ofta naturskyddade områden, utan även att nya vägar dras till sagda master. Det är sannolikt billigare för staten att helt enkelt skänka en satellittelefon till var och en som bor i ett område med dåligt mobilnät.

Avslutningsvis slår Juholt fast att han likt boxningslegenden Muhammad Ali ”kommer fortsätta att dansa som en fjäril och sticka som ett bi.”. Exakt vad som avses med ”fortsätta” är svårt att säga. Hittills har det varit mer fladdra som en fjäril och surra som ett bi.

Arkiv