Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Fenomenet kallas crony capitalism, eller ”vänskapskapitalism” för att använda den närmaste svenska motsvarigheten. Det syftar på ett samhälle där nära relationer mellan näringsliv och politik är en förutsättning för framgång i affärer. Staten berikar sig, direkt eller indirekt, genom att särbehandla vänligt inställda företag och motarbeta övriga. Marknaden sätts ur spel och konsumenternas intressen knuffas undan.

Nyligen framkom att nykterhetsorganisationen IOGT-NTO har polisanmält tio så kallade vinklubbar för deras import av alkohol. Privatimport av vin via klubbar är sedan några år lagligt, efter ett utslag i EU-domstolen. Men den så kallade nykterhetsrörelsen fortsätter att punktmarkera klubbarna, nu senast alltså med en polisanmälan.

Nu tyder mycket dessutom på att IOGT-NTO har samarbetat med statsägda Systembolaget. Dessa cronies har inte bara vissa intressen gemensamma, utan delar även advokatbyrå.

Detta, att en av skattepengar beroende ”folkrörelse” används av ett statligt företag som torped mot företagets konkurrent, utgör själva bokstavsdefinitionen av crony capitalism.

 

(Läs även Jimmy Forsman)

Arkiv