Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

Efter att ha suttit inlåst i sex timmar på partikansliet, meddelar nu Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, att man i total enighet har kommit fram till att Håkan Juholt åtnjuter kretsens fulla förtroende.

Riktigt så enkelt är det dock förmodligen inte. Ett mer troligt skäl att backa upp Juholt är att det skulle göra för ont att inte göra det. Den process som kulminerade i Juholts upphöjelse till partiledare var smärtsam, utdragen och konfliktfylld. Det är knappast något som partiet vill gå igenom en gång till, i synnerhet inte så snart efter förra gången.

Att stödet inte är helt ovillkorligt framgår dessutom hyfsat tydligt av ett uttalande från Mikael Damberg, en av Juholts forna konkurrenter om partiledarposten. Om förunersökningen mot Juholt skulle resultera i åtal får diskussionen tas upp igen, säger Damberg.

Det är alltså en kraftigt skadeskjuten S-ledare som nu, enligt beslut på VU, ska kuska landet runt och ”återbygga förtroendet” hos de egna medlemmarna. Bland gräsrötterna kommer det säkert att muttras, men det är ändå ett relativt lättflirtat gäng. Det stora problemet är rimligen de väljare som har att ta ställning i, bland annat, statsministerfrågan 2014.

Socialdemokraternas möte idag handlade rimligen om vad de fruktar mest; valförlust 2014 eller ett partiledarval som hotar spräcka rörelsen. De valde uppenbarligen det senare.

 

Arkiv