Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Håkan Juholt kände till regelverket, men ansökte ändå om full hyresersättning. Det berättar Juholts assistent, som själv informerade Juholt om riksdagens ersättningssystem.

I skrivande stund finns det därmed mycket lite, om ens något, som gör att Juholt kan lyckas hålla sig kvar vid posten som ordförande för Socialdemokraterna. Han kan förstås försöka ge någon teknisk förklaring, men det kommer troligen inte att spela någon roll. Avgångskrav reses nu inom rörelsen, och om Juholt klamrar sig fast kommer fler och åter fler att kliva fram med samma krav. Väljarna har redan fällt sin dom.

Många journalister har ställt frågan, de senaste dagarna, om en så kallad time-out. Men det är ett begrepp som inte är tillämpbart. Antingen är man partiledare eller så är man det inte.

Snarast är frågan: vad händer nu? Vem som skulle kunna efterträda Håkan Juholt – om han nu gör det troliga och avgår – vet vi inte. Eller ja, den 26-årige Karl Längberg i Nybro kan ju börja packa väskorna inför en Stockholmsflytt – han är förste reserv att kliva in på en eventuell Juholtsk riksdagsplats. Men vad gäller partiordförandeskapet finns inga svar.

Det finns dugliga partiledarkandidater. Mikael Damberg, Lena Sommestad, Leif Pagrotsky, eller varför inte Pär Nuder? Problemet är att partiet har enormt svårt att ena sig. Processen att tillsätta Juholt var blodig – och Juholt var långt ifrån ett förstahandsval – och det finns ingen anledning att tro att det går enklare nästa gång.

Under tiden blöder den en gång stolta socialdemokratin kraftigt. Identitetskrisen är djupgående. Det finns ingen riktning, och partiorganisationen verkar närmast som ett hinder för nytänkande. I stället kliver Miljöpartiet fram med självsäkra steg och plockar väljare.

Socialdemokratins kris är en kris inte bara för partiet. Sverige behöver en fungerande opposition. Väljarna förtjänar alternativ, och konkurrens om makten gynnar alla, för den säkerställer utveckling och förbättring i alla partier.

Mycket lite talar som sagt för att Håkan Juholt kommer att kunna överleva bidragsaffären politiskt. Nu går oppositionen sannolikt åter in i ett flera månader långt mörker. Vad som väntar därefter går tyvärr inte att säga.

Arkiv