Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Det är plågsamt att se hur Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) bryter samman. Idag kom beskedet att vd:n Anders Vredin slutar, i svallet efter bråket om Laura Hartmans presentation av forskningen om Konkurrensens konsekvenser. Ett bråk som redan har fått rapportredaktören Hartman, och dessutom Olof Petersson och Bo Rothstein med kollegor att distansera sig från SNS. Det har gett allvarliga konsekvenser för institutets trovärdighet.

Vredin kunde inte sitta kvar. Härvan har visat stora brister i hans ledaregenskaper. Självklart skulle han ha ha låtit Hartman uttala sig fritt – annat vore ett totalt brott mot allt vad akademisk frihet betyder.

Vilket dock inte gör Laura Hartmans artikel på DN debatt bättre – det var redan där som politiseringen och de långt dragna slutsatserna av forskningsresultaten började. Läs mer om det på Almegabloggen.

Nu har SNS ett långt arbete framför sig med att bygga upp såväl förtroende som forskningskompetens.

Arkiv