Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Socialdemokraterna gick till val på att återinföra värnplikten. När jag frågade partiets försvarsetta Peter Hultqvist om saken vid Folk och försvars seminarium Försvarsmakten 2014 – makt nog att försvara Sverige? kom beskedet att Socialdemokraterna bytt fot. I stället satsar man på justeringar av den pågående utvecklingen av yrkesförsvaret och efterlyser därvid blocköverskridande överläggningar.

Man kan beklaga att också S ger upp värnplikten, men åtminstone jag har inte kunnat se hur en reversering av regeringens olyckliga beslut skulle vara möjlig rent tekniskt. Lägg därtill att försvarsminister Tolgfors och försvarsledningen är helt låsta i frågan, vilket innebär att även med en fungerande lösning inte skulle finnas någon politisk möjlighet att införa en reformerad värnplikt. Kort sagt, ett lost case.

Att Socialdemokraterna vill bidra till att staga upp den svajiga reformer är välkommet. Den byggdes på lösan grund och behöver allt stöd den kan få. Alltså bör regeringen ta fasta på erbjudandet.

Arkiv