Kvotsamhälle nästa för nya arbetarpartiet

Så har det nya arbetarpartiet identifierat en ny grupp för vilken allmänintresset ska utvidgas. Det handlar om det begränsade antal kvinnor, sannolikt från homogen storstadsmiljö där man minglar i samma nätverk, som anses ha rätt att sitta i börsbolagens styrelser. I en debattartikel (DI 21/9) förklarar partisekreterare Sofia Arkelsten att detta är en viktig fråga för svensk jämställdhet.

Arkelsten skriver inledningsvis att kvinnor är underrepresenterade i svenska bolagsstyrelser och lutar sig därmed mot det tvivelaktiga antagandet att kvinnor alltid företräder sitt eget kön. Men den som sitter i en politisk församling representerar sina väljare och den som innehar en styrelsepost i ett bolag representerar ägarnas intressen – alldeles oavsett om personen i fråga är man eller kvinna.

Det är ytterst problematiskt om en kvinna varje gång hon uppenbarar sig i en vald församling antas representera just kvinnor. Därmed fråntas hon rätten att vara en person och tillskrivs i stället såväl åsikter som färdigheter och erfarenheter som kommer av hennes biologiska kön. Om detta resonemang stämmer skulle varje kvinna vara ersättlig med vilken annan kvinna som helst. De representerar ju ändå samma kön.

Representationsidén leder i förlängningen dessutom till ett kvottänkande där varje styrelse är legitim först när den fullständigt speglar befolkningens exakta sammansättning.

Arkelsten skriver att ”Moderaterna är vid behov beredda att öppna för en diskussion om reglerna om vilken standard bolagsstyrelserna ska hålla.”

Detta förtäckta hot om ytterligare reglering av näringslivet förkläs i omtanke. För näringslivets skull vill Moderaterna säkerställa bolagsstyrelsernas standard. Men vad vet egentligen partifolket om hur den optimala styrelsen för samtliga börsbolag ser ut? Är inte den marknadsliberala utgångspunkten att ingen vet bättre än företagen själva vad som krävs för att överleva marknadens konkurrens?

Moderaternas partiledning bör ödmjukast fråga sig om man verkligen har förmåga att avgöra vilka personer svenska bolag bör rekrytera för att uppnå den standard som Arkelsten efterfrågar.

Artikelns höjdpunkt är dock partisekreterarens relativisering av äganderättens betydelse som ställs mot ”synsättet att ingen ska diskrimineras”. Man får anta att här åsyftas de kvinnor som inte sitter i bolagsstyrelser. Det är ett ordval som av dem som verkligen utsätts för diskriminering måste kännas provocerande. Det är inte diskriminering att inte sitta i en bolagsstyrelse.

Nu är det inte säkert att partisekreterarens öppning för könskvotering kommer att gillas av partistämman, men med sitt resonemang antyder Arkelsten ändå hur Nya moderaternas jämställdhetspolitik kan se ut.

Uppfattningen att kvinnor bär på en alldeles unik kompetens särskild från mäns individuella talanger, är alltid utgångspunkten för den som förklarar varför just personer av kvinnligt behövs i olika sammanhang. Därmed får kvinnor representera ett homogent kollektiv medan män alltid är individer.

Visa kommentarer (45 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/bertil.martensson1 Bertil Mårtensson

  Äntligen!

 • Anonym

  Mycket bra skrivet!

 • Anonym

  Bra rutet!  Vem vill få en post pga. kön istället för kompetens?  Jovisst, bra lön kompenserar väl.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  Arkelsten är precis den sort som inte representerar folk, och M borde insett att hon inte var lämplig som person att företräda nånting inom politiken med hennes inskränkta synsätt

 • Anonym

  Det är ju talande att svenska feministers mest angelägna fråga tycks vara representationen i bolagsstyrelserna. Tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning, ”heders”mord och annat som numera är vardagshändelser i vårt samhäller är man mindre bekymrad för. Men så är det ju: intresset ljuger aldrig.

 • Anonym

  Jag har själv också ifrågasatt om att 50% kvinnor i styrelser är ett självändamål som är värt att nå. 

  Jag har inte hört något bra argument varför det måste vara 50% kvinnor i styrelser. Kan någon förklara för mig varför det är så viktigt att det ska vara så, om någon ger mig ett bra argument så lyssnar jag, men för tillfället är jag skeptisk. 

 • Jimmy Axessus

  Utmärkt artikel.Arkelsten talar som en inhyrd konsult från F! Ibland blir det tyvärr lite för mycket”sosse/feminist propaganda”och för lite fingertopp från våra ”blå-idoler”…Sverige har lång väg kvar.Sen anser jag att det var onödigt att bjuda sossarna på poäng med moms på krogen, MP fick ändå sina ”somalier”.Bättre att ge våra svenska fattigpensionärer en skattesänkning så hade ”hästarna varit hemma”och vi slipper tjatet….

 • M Capensis

  Bravo.

  Och vilken kompetent kvinna vill egentligen utsättas för den gnagande misstanken att hon fårr sin plats, inte pga just kompetensen, utan som resultat av kvotering. Vill Arkelsten det? Eller ÄR Arkelstens position resultatet av en kvotering? Och är det därför hon inte kan se problemen med ett sådant förfarande?

 • Anonym

  Är inte just bolagens styrelser något som borde undgå politikernas snokande? Marknaden är såpass kompetent och lyhörd och mån om att överleva, så behövs en duktig kvinna i en styrelse så får hon med största säkerhet det jobbet utan att vara kvoterad! Konstigt att politiker ska vara med och snoka i snart sagt varje vrå av vår tillvaro! De ”nya” moderaterna börjar alltmer likna S, snart kan de gå ihop och bilda ett parti.

 • Bibbi Nidars

  Arkelsten personifierar de Nya Moderaterna – kvotering, statlig inblandning, statsfeminism, skatter, etc,…
  Bra att SvD vågar säga ifrån. Tyvärr kommer det antagligen inte att hjälpa. Vi får vänta tills S återtar makten, Reinfeldt förlorar jobbet och de gamla Moderaterna kan komma tillbaka igen…

 • Anonym

  Varför bara kvotering till ”balla” tjänster? Om man skall vara konsekvent så skall det också kvoteras till gruvarbetare, renhållningsarbetare, asfaltläggare, grovarbetare och andra fysiska arbeten.

 • Banarne Kaviarsson

  Hur långt har vänstern infiltrerat M? Eller har deras omdanande av samhället varit så långvarigt att hela befolkningen inklusive den så kallade högern blivit helt likriktad in i vänstern åsikter.
  Skrämmande..

 • http://www.barnensratt.se/ Bo C Pettersson

  Våra politiskt valda har helt enkelt inte med att göra hur privata aktieägare bemannar (förlåt: bekvinnar) sina bolagsstyrelser. Punkt!

  Men det säger onekligen något om det svenska debattklimatet att förslag om sådan kvotering kan föras fram utan att förslagsställarna blir utskrattade & bortgjorda i media & att de därmed, alldeles själva, sabbar sina respektive politiska karriärer.

 • Anonym

  Hur är det med moderaternas partistyrelse, tillämpar man där principen om könskvotering?

 • http://www.facebook.com/richard.beiron Richard Beiron

  OlleG, inbillar mig av någon märklig anledning att kvinnor generellt inte vill ha de jobben, kan det vara därför de inte är föremål för kvotering, de är ju precis som du säger inte tillräckligt ”balla” :o)

 • Mulligan

  Vi har sett hur det gick när man försökte kvotera på Veterinärhögskolan. Skillnaden var att där försökte man kvotera in män eftersom kvinnorna var så starkt överrepresenterade som elever.

 • Anonym

  Inkvotering av nyanlända på jobb sker redan, initierat av moderaterna genom sk nystartjobb. Svenska medborgare diskrimineras rättsvidrigt och systematiskt.

 • Anonym

  Ett skäl som gör att man borde tänka sig 2 ggr om innan man röstar på de nya moderaterna är deras vilja att kalla sig för det nya arbetarpartiet. Själv kände jag mig på  mitten av 70-talet som en arbetare när jag var anställd som lantARBETARE. Sedan dess har jag varit tjänsteman egen företagare osv. Så någon arbetare har jag inte varit eller kommer att bli. På sin höjd kan jag kallas för anställd. Vilket är det epitet som de nya moderaterna borde använda sig av. Har man snott allt från SAP så måste man sno resten också.

  De anställdasparti och inget annat..

 • Anonym

  Sådant oerhört TRAMS! Och detta skall föreställa en högerregering, ja jösses.

  /KaptenHäst

 • Anonym

  Obegripligt att M’s vänstersväng fortsätter. Det är nu definitivt ett utrymme för ett riktigt borgeligt, liberalt parti med utgångspunkten att statens inblandning skall minska. Att demokrati och rättsäkerhet inte är förenligt med dagens kvoteringssnack och brist för respekt för äganderätten.

 • Anonym

  Jag har övergett moderaterna. Efter moget övervägande fanns det bara ett alternativ – SD. Med viss förvåning, eftersom jag tidigare trodde partiet var nått slags omnämbart. Men så icke. Det fortsätter att bli SD för överskådlig framtid som läget ser ut. Överväg det du med.

 • Anonym

  Att kvotera in en endast kvinna på en endaste position gör att alla kvinnor som hamnar på högre positioner blir misstänka för att kvoterats in. Därför bör man låta bli för de kvinnor som kämpat för att komma dit dem är. Kvotering av privata näringslivets styrelser är upp till aktieägarna, de anställda och ev. kunder att bestämma om, ingen annan. Man skall ha rätt att vara dum och ett svin.

  Det enda ställen där kvotering är ok är i statsmakterna (polis, domare etc) för att de representerar oss alla, samt hjälparbeten (Samhall etc). My two cents.

 • http://twitter.com/kleantes Kenneth M Nyman

  Jag undrar verkligen vad det s.k. ”nya arbetarepartiet” sysslar med. Ideologiskt är det helgalet. Pragmatiskt/taktiskt är det inte heller speciellt lyckat. Det är helt begripligt om man går lite mer åt mitten i ekonomiska frågor. Många ”vanliga” svenskar tycker trots allt att det skall finnas skolor och sjukvård med hög kvalitet, samt en viss bastrygghet för dem som behöver det. Men att hålla på med kvoteringstjat, det är ju sådant som gynnar en liten klick elitfeminister. Det är knappast något som medelsvensson bryr sig nämnvärt om. 

 • Anonym

  Har du någon aning om vad SD står för i denna fråga? Det enda du vet är att de definitivt inte vill kvotera in invandrare…  SD blev överrumplade av att ha kommit in i Riksdagen som ett enfrågeparti. Plötsligt måste man snickra ihop en heltäckande politik. Det blir lika vimsigt som när MP låtsas ha en ekonomisk politik….

 • Anonym

  SD är emot kvotering pga av kön och etnicitet som jag uppfattat det i alla sammahang jag hört det tas upp i debatten eller i skrivna dokument. SDs politk är inte vimsig, även om det ännu är ett ungt parti som kanske inte utformat en stringent politik på alla områden. Å den andra sidan så kan man inte påstå att de flesta andra partier har en stringent politik, eftersom den ofta ändras som en vindflöjel.

 • Anonym

  Sånt här trams gör att även jag börjar ångra att jag röstade på M. Före förra valet var ju Schlingmann ute och luftade något liknande nonsens och då började jag verkligen tvivla på M. Jag la min röst på dem i alla fall och det tog väl någon vecka innan jag började ångra mig. Varför ska jag rösta fram en borgerlig regering, eller förment borgerlig i alla fall, när den ändå kör vänsterpolitik och för fram vänsteridéer?

  Precis som någon annan skrev så börjar jag mer och mer snegla på KD i Alliansen eller SD utanför.

 • Anonym

  Själv tycker jag att Söder, eller den delen som anses så cool, är fult och uppblåst. Designbutikerna har ett så snålt ‘skandinaviskt’ utbud att det knappast längre fängslar en kreativ själ. Människorna som frekventerar dessa butiker och barer-restauranger är ovänliga och affekterade. Sällan skådar man en sådan snål attityd som just här. Att man gått och kallat sig SOFO säger allt i mitt eklektiska sinne.

 • Anonym

  Själv tycker jag att Söder, eller den delen som anses så cool, är fult och uppblåst. Designbutikerna har ett så snålt ‘skandinaviskt’ utbud att det knappast längre fängslar en kreativ själ. Människorna som frekventerar dessa butiker och barer-restauranger är ovänliga och affekterade. Sällan skådar man en sådan snål attityd som just här. Att man gått och kallat sig SOFO säger allt i mitt eklektiska sinne.

 • Anonym

  Själv upplever jag att det är Stockholm som är den isolerade och självförhärligande staden i vårt långa land. Varför inte separera den lilla snutten på östsidan så att vi andra kan andas frisk luft och ta kontroll över våra institutioner och vår press för rättvis representation. 

 • Anonym

  Själv upplever jag att det är Stockholm som är den isolerade och självförhärligande staden i vårt långa land. Varför inte separera den lilla snutten på östsidan så att vi andra kan andas frisk luft och ta kontroll över våra institutioner och vår press för rättvis representation. 

 • Anonym

  Det är väl det som är poängen med en huvudstad, att samla myndigheter och beslutsfattare på samma plats.

 • Eric Oretwig

  Man får en känsla av att det är en del göteborgare i farten? Spiken i kistan för dom var när Sjöfartsverket flyttade till… – hamnstaden Norrköping,

 • Anonym

  Vad är det som är så bra med London kan man undra; trångt, fult, dyrt m m och lycka till hitta en engelsman på stan. Bra nattliv ja, men det kan inte uppväga allt det negativa.

 • Anonym

  Och nu börjas det igen!
  Ännu en ditt vs tatt tråd… underbart.

 • Anonym

  Fy, vad ledsamt att läsa dessa sura, ogina, avundsjuka, griniga och missunsamma kommentarer. Om nu en seriös tidskrift rankat vår huvudstad som 5:a är det väl något att glädjas över? Huvudstaden är ju vårt ansikte utåt och om detta ansikte anses vara trevligt och attraktivt bör känna lite stolhet över detta?
  Att det skall vara så svårt att kommentera något med en positiv grundton men det är väl insändarmentalitetens kärna, att var sur, negativ och aldrig se något positivt.
  Grattis stockholmare att få bo i vår vackra huvuudstad, det är ju er förtjänst att den blir bra. Jag som invånare på landsorten gläds åt denna ranking och ser fram emot att få gästa er snart!!

 • Anonym

  Förr i tiden när man inte hade Internet, mobiltelefoner, videokonferenser, etc var det en fördel att alla var på samma plats. Numer behövs det inte, så det skulle gå utmärkt att flytta lite myndigheter från Stockholm. Då blir det dessutom lite fler innerstadslägenheter och -kontor över till oss Stockholmare.
   
  Riksdagsledamöterna tycker ju även att det är så viktigt att behålla kontakten med sina valkretsar att de måste ha dubbelt boende, traktamenten, fria hemresor på helgerna och långa sommarlov från riksdagen.
  Varför inte låta dem stanna kvar i sina valkretsar i veckorna också?
  Debatera kan man göra via videokonferens, röstning kan ske via säkra kommunikationslänkar, kontakter fungerar bra över telefon. Klimatsmart är det ju dessutom om man slopar resorna. Men lobbying och ryggkliande kanske inte fungerar så bra på distans.

 • Anonym

  Du är hjärtligt välkommen!

 • Anonym

   Själv upplever jag allt generaliserande gnäll på Stockholm som inskränkt och provinsiellt. Varför inte separera alla gnällspikar från resten av svenskarna så att vi andra kan andas fritt? ;-)

 • Anonym

  Alla verkar känna Stockholm, när det de enda de egentligen känner till är: Gamla Stan, Söder, Östermalm och Djurgården. De vet inget om Hökmossen, Brandbergen, Masmo eller Lapplands Väsby. Sluta gnälla. Och var tacksamma för de ni har och inget av det ni intet vet.

 • Anonym

  Just det förstås, vi har en kungafamilj som av tradtiion bor här, det har inte ni så var välkomna att vara avundsjuka.

 • Anonym

  Grattis Stockholm! Att det skulle vara svårt att slå Muscat, Bangalore och Cádiz kunde man ju anat.

 • Elementary

  Det här är mer en trendlista där lite mer udda städer uppmärksammas tillsammans med städer som London som har OS i år. Stockholm har uppenbarligen Stieg Larsson och framförallt filmatiseringarna av hans böcker att tacka för den här uppmärksamheten. Sverige har också haft en fördel av en svag krona som nu klingar av detta får vi se effekten av de närmaste åren. tror på en rejält minskad turism. Stockholm är en sak på sommaren men när mörkret och kylan, som dominerar huvuddelen av året, lägger sig över staden då är det inte kul. Tycker också att nöjeslivet framförallt för yngre ungdomar är för taskigt. Stockholmarna borde lära sig att säga nej till ställe med ”gästlistor”. Men sammantaget, klimatet gör att jag håller det för otroligt att vara kvar om några år.

 • Anonym

  Kul. Men vi lever farligt. Alla vill bo inom tullarna och det finns stora intressen att från bygg- och arkitektsidan, uppbackade av några politiker och folk som vill flytta in att gjuta stan i cement. Då får vi se hur kul det är att flanera här.

 • Anonym

  Per Johnsson tappade ett ”inte” i sista meningen i översättningen från Lonely Planets lista. Se orginaltexten!

  ”Admittedly Stockholm has never been a cheap date. But even if Stockholm leaves you with a lighter wallet, you’ll inevitably still leave it with a heavy heart.”

  Read more: http://www.lonelyplanet.com/england/london/travel-tips-and-articles/76861#ixzz219hYXLKg

 • Anonym

  Precis vad jag tänkte.
  När har någonsin Stockholm klassats som ”cheap”?

Brännpunkt
En äldre patient, som ofta har tio eller fler läkemedel, ska dessutom hålla reda på upprepade byten av flera av dessa medel, skriver författarna. Replik

”Ett svek av Läkemedelsverket”

BRÄNNPUNKT

Olika namn på medicin livsfarligt.

KD: ”Vi viker inte från kristdemokratin”

REPLIK

Beklagar att Althin lämnar.

Althin: KD inte längre mitt parti

BRÄNNPUNKT

"Känner mig sviken och bedragen".

”Allt att vinna på utbyggd förnybar el”

REPLIK

Bättre konkurrenskraft för industrin.

”Olönsam energi slår ut jobb”

Brännpunkt

Debattörer: Har nått vägs ände.

”Normala livskriser förvrids till sjukdom”

BRÄNNPUNKT

Ta till diagnoser blir enkel utväg.

”Murray säger park – om industriområde”

Slutreplik

Det är en dålig lag.

”Totalt ointresse av parken”

Replik

Richard Murray: Lagen måste skärpas.

”De säljer ut Sverige
för billiga poänger”

DEBATT

Läsarna om samarbete med SD.

Borgerliga vill bryta SD:s isolering

mätning

”Har skett en rörelse bland väljarna.”

”Vi vill lägga mer pengar på högskolan”

Replik

Krävs både kvalitet och kvantitet.

”Dags för ny högskolepolitik”

BRÄNNPUNKT

Saco: Regeringens pengar en tummetott.

SD: ”Infrastruktur
och energi missköts”

Brännpunkt

SD: "Behövs en industrigaranti."

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

Althin: KD inte längre mitt parti

BRÄNNPUNKT

"Känner mig sviken och bedragen".

avlopp

”Vi bör dra två rör ut från alla hus”

Följ debatten om avloppen!

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Brännpunkt:

Missade du någon intressant artikel på Brännpunkt förra veckan? Här är listan på de åtta mest lästa.

SJUKFRÅNVARO

Sex myter om sjukfrånvaron

Följ diskussionen!

FÖLJ DEBATTEN

”Därför behövs studieavgifter”

Moderata Studenter försvarar kritiserat förslag.

ÖVERSIKT

Senaste debattartiklarna om försvaret

Missa inte debatten om Sveriges säkerhet och prioriteringarna när det gäller försvaret.

Ledare

Tänk om
övertygelsen fick leda

LEDARE

Det vore att verkligen agera självständigt visavi SD.

Gör som ETC föreslår!

LEDARE

ETC tjänar tyckareliten väl.

Finn fem rätt

LEDARE

Kritikerna inom M är nu så många att de inte kan dömas ut.

Parti utan (s)jukdomsinsikt

LEDARE

S har lägre siffror än på mycket länge.

OECD väntar mer av svenska elever än vad lärarna gör

LEDARE

OECD är rapporten färdig och lite förvånar egentligen.

Den undfallande skolan är grym

LEDARE

Elitskolor för andra än elitens barn har gjort skillnad.

Regeringsoffensiv
på hela 188 kronor

KOLUMN

Pengar som är en droppe i havet vad gäller konkurrenskraft.