Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Inte mindre än fyra opinionsinstitut – Demoskop, YouGov, United Minds och Skop – presenterar partisympatimätningar i dag. De tre första frågar hur man skulle rösta om det var val i dag, Skop frågar vilket parti man tycker bäst om. Stämningsläget är uppenbarligen sökande. Enskilda partier går lite hit och dit även om det inte är några stora rörelser. Jag har dock i all ovetenskaplighet räknat ut medelvärdet för aug/sept för de fyra instituten och då får man följande bild:

Moderaterna     32,4

Folkpartiet          6,3

Centern                5,1

KD                         3,7

Socdem              31,2

V                            4,7

Miljöpartiet        9,6

SD                         5,8.

Lägger man ihop stödet för de fyra allianspartierna hamnar man på 47,5 procent, medan de tre rödgröna partierna samlar 45,5 procent. Det är dock inte längre lätt att se varför man ska lägga ihop just S, V och MP. Det röda blocket S+V samlar 35,9 procent. Moderaterna är en dryg procentenhet större än S. KD ligger under fyraprocentsspärren i tre av de fyra mätningarna och prickar 4,0 procent hos Skop.

Det verkar som att regeringen, och då i synnerhet Moderaterna, uppfattas som stadigast och trovärdigast i krisen. Där har YouGov ställt några intressanta tilläggsfrågor: När väljarna uppmanas ange vilka frågor de tycker är viktigast kommer ekonomin i topp och M ligger hästlängder framför alla andra. 58,8 procent de tillfrågade tycker att M driver de ekonomiska frågorna bäst, S kommer tvåa med 10,6 (sic) procent och de övriga får i stort sett nollresultat. Vad gäller arbetslösheten – näst viktigast enligt väljarna/YouGov – ligger S något bättre till än M.

Sjukvården är trea och där leder S stort, medan FP fortsätter att ha ett starkt grepp om skolfrågorna.

Så länge det är kris för Sverige går det bra för M och regeringen. Jag tror inte att vi kommer att få höra några blomstermålningar från Anders Borg på ett bra tag. Vad S ska göra för att på allvar komma in i matchen är inte lätt att se. Det känns inte som om Tommy Waidelich är mannen som ska slå hål på Moderaternas ekonomisk-politiska trovärdighet.

Och hur ska KD bryta sin nedåtgående spiral? Knappast genom att få i uppgift att förklara varför regeringen inte vill kompensera dem som vanvårdades under sin tid som fosterbarn…

 

Arkiv

Fler bloggar