Annons

Ledarbloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Den antiisraeliska rörelsens kritik brukar ofta motiveras med omsorg om mänskliga rättigheter. Mycket talar emot att det faktiskt är detta som driver aktivismen. Exemplet Sodastream illustrerar detta tydligt. Företaget har fått kritik av Palestinagrupperna, bland andra, för att delar av tillverkningen hävdas ske inom en israelisk bosättning på Västbanken. Livsmedelskedjan Coop, som säljer produkter från Sodastream, ursäktar sig genom att hänvisa till att produktionen istället sker i Kina.

Då infinner sig genast frågan: Om det är fel att producera i en bosättning på Västbanken, är det då inte minst lika illa — eller värre — att göra det i diktaturen Kina? Kina fängslar dissidenter på regelbunden basis, håller världsrekord i antal avrättningar, förtrycker etniska minoritetsgrupper och gör sitt yttersta för att tysta kritiska pressröster. Men det är klart, att kritisera Israel är ju faktiskt ett mål i sig för vissa politiska aktivister. Då kan man ju inte låta detaljer som denna stå i vägen.

Arkiv