Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Göran Persson pekade inte sällan på sina profetiska gåvor. Exempelvis menade han att han avläste konjunkturen genom att betrakta parkeringen utanför Konsum i Katrineholm. Opinionen mättes genom folks bemötande på Drottninggatan, eller genom samtal med statyerna i Sagerska palatset. Enligt uppgift använder han samma förmågor i sin roll som konsult och spår industrins framtid genom att granska bilarna på Sveavägen.

Helt fel brukade han dock inte hamna. SVT-journalisten Erik Fichtelius makalösa intervjuprojekt (det som blev en fyra timmars tv-serie snabbt efter Perssons avgång) har nu blivit offentliggjort som led i forskningen. På en dvd från Södertörns högskola finns transkriberat de hundra timmarna intervjuer Fichtelius gjorde – det blir 1654 sidor inklusive register och bilagor.

En första kontroll av materialet här på redaktionen gäller förstås Håkan Juholt. Vad sade Persson om Juholt?

Håkan Juholt nämns två gånger. Ena gången gäller det Perssons problem (och som det visade sig, partiets problem) med kvinnliga toppnamn. Persson letar efter kvinnor, men hittar bland annat Håkan Juholt, som han i november 2004 kallar ”ett givet statsrådsämne”.

”EF: Men vilka, hur ser du på det problemet då, att det inte finns tillräckligt med statsrådskandidater i riksdagen?

GP: Det är ett stort problem, det är ett stort problem. Problemet för mig nu är att jag har svårt att hitta kvinnor i riksdagen. Jag skulle, det finns en fem, sex män. Exempelvis en sån som Håkan Juholt som nu vart partisekreterare ihop med Marita Ulvskog, ett givet statsrådsämne. En kille som heter Kent Härstedt, också ett givet statsråd som jag, men också han med en förmåga att bryta igenom och skapa sig sitt eget utrymme. Urban Ahlin, Thomas Eneroth, Anders Ygeman. Det finns en, en, det finns flera, eller rättar sagt, så att jag inte glömmer det, det finns också en del tjejer. Så det finns, men jag har haft lite svårt att hitta tjejerna på dom poster som har varit lediga.”

Den andra gången Håkan Juholt nämns handlar det om namn som i framtiden (det samtalet äger rum i februari 2002) kan efterträda Göran Persson. Bland de tänkbara efterträdarna finns Håkan Juholt.

”EF: Om nån skulle gå in i dag vem skulle det vara?

GP: Det har jag, har inte ens tänkt på. Nej det har jag inte.

EF: Men om du skulle nämna några som är idag klart …

GP: Men alltså, det är klart, dom som tillhör nästa generation va, det är klart att vi har fortfarande några stycken som, så att säga, några stycken som är på väg in i den här fasen då, dom kanske blir lite för gamla va, Margot Wallström, Mona Sahlin och Anders Sundström och några stycken andra. Jag tror att dom, så att säga, håller på att hamna lite vid sidan om. Men det kan ju ändå inte uteslutas att dom kan vara aktuella om det är så att jag går tidigt. Men skulle jag hålla på några år så är det ju en annan generation det handlar om. Och då är det Anna Lindh och det är Thomas Östros och det är Ulrica Messing och det är Pär Nuder och det är Urban Ahlin och det är Håkan Juholt och det är Lasse Stjernkvist, också vår EU- parlamentariker från Göteborg, nu tappade jag hennes namn igen …

EF: Anneli Hultén …

GP: … Anneli Hultén, ja, ja precis, men det finns en grupp här på ett tiotal som är väldigt kompetenta och som är i trettiofem – fyrtioårsåldern. Och det är hos dom som jag på olika sätt nu försöker föra fram.”

Nu undrar alla förstås vad han tyckte om Svenska Dagbladet.

Jodå. 1998 fäller Göran Persson ett omdöme om tidningens kvalitet:

”Svenska Dagbladet har ett svårt och bra korsord”

Se där! Göran Persson hade rätt. Som vanligt.

Arkiv