Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Den som intresserades av måndagens ledarartikel om norsk invandringspolitik bör läsa dagens kolumn i Aftenposten av professorn i ekonomi Kjetil Storesletten. Den ger möjligen svar också på några aktuella svenska frågor.

Storesletten, som tidigare räknat på invandringens kostnader och intäkter även vad gäller Sverige, behandlar i kolumnen konflikten mellan välfärdsstat och fri rörlighet. Storesletten ställer frågan om Norge kan ha en liberal invandringspolitik och samtidigt stärka välfärdsstaten, och påvisar att det är helt fel att klumpa ihop alla invandrare till en grupp.

”Ja, vi kan ta inn innvandrere som søker et bedre liv og samtidig styrke den norske velferdsstaten gjennom et stort netto bidrag til statskassen. Sørg bare for å velge ut unge og høyt utdannede vestlige innvandrere. Men for lavt utdannede ikke-vestlige innvandrere må man nok se langt etter gevinsten for statskassen. Det finnes mange argument for å ta inn flere innvandrere, men netto bidrag er ikke et av dem.”

Arkiv