Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Med starka mandat tar Åsa Romson och Gustav Fridolin över efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. När resultatet i Miljöpartiets språkrörsval tillkännagavs tog Fridolin hem 94,9 procent av rösterna i det manliga språkrörsvalet, medan Romson besegrade Mikaela Valtersson med 68,5 procent.

 

Utfallet var väntat. Romson har en tydlig miljöprofil som Gustav Fridolin saknar och partiet ser gärna att åtminstone ett rör har sin bakgrund i miljörörelsen. Dock hade nog många väntat sig ett jämnare lopp mellan Romson och Valtersson. Den senare har en pragmatisk profil och framgångsrika förhandlingar med Alliansen i bagaget.

 

Men att MP avser att göra upp med regeringen även framöver var också något av det första Romson sade när hon anfölls av den samlade pressen. Även med de nya rören kan vi vänta oss ett MP som väljer framkomliga vägar till makten – även om hemvisten förstås ligger till vänster, kanske ännu tydligare nu än förut.

 

Nu kör vi så det ryker, sade Romson. Just rykande är emellertid något som MP-kongressen tagit ställning emot. Det parti som Wetterstrand försökt lansera som lite mer livsstilsliberalt har under helgen beslutat att säga nej till gårdsförsäljning av alkohol samt att förbjuda rökning på allmänna platser. Dock avslogs motionen som ville förbjuda trådlösa nät, liksom förslaget om att bara sälja tobak på recept. Liksom den här godbiten. Frihetligt värre…

Arkiv