Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Allianspolitiker från FP, C och KD går för Gud vet vilken gång i ordningen till storms mot Moderaterna i allmänhet och Anders Borg i synnerhet och vill avskaffa värnskatten. De har onekligen fog för sin sak.

Dels finns förstås  själva grundproblemet, nämligen det orättfärdiga i att någon som arbetar inte ens får behålla hälften av bruttolönen för jobbet. Dels kommer allt fler tunga studier som pekar i samma riktning. Tidigare under året har OECD och regeringens egen Långtidsutredning talat för avskaffad värnskatt, och i veckan har de fått sällskap av Finanspolitiska rådet.

Det fina i kråksången är att det råder stor enighet om  statskassans kostnad för avskaffad värnskatt är minimal eller möjligen negativ, det vill säga att det kan leda till ökade skatteintäkter. De högavlönade kommer ju inte att jobba fler timmar, invänder Anders Borg, men det är inte heller vad kritikerna påstår. Deras poäng är att sänkt marginalskatt gör det attraktivare att göra karriär och ta på sig mer krävande arbetsuppgifter.

 

När moderaten Henrik von Sydow ska försvara regeringens linje säger han så här: ”Våra skattesänkningar bygger helt på en analys av vad som har störst effekt för att bryta fattigdomsfällor och öka sysselsättningen.” Men vadå!? Menar von Sydow att avskaffad värnskatt skulle öka fattigdomsfällorna eller minska sysselsättningen? Om inte, varför ska man då vänta? Värnskatten ger inga eller försumbara skatteintäkter netto – och då återstår bara det enda syftet att jävlas med dem som betalar skatten. Varför i himlens namn ska Moderaterna hålla på med det?

Arkiv

Fler bloggar