Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det vimlar inte av vinnare i omvalet i Västra Götaland. Allra deppigast verkar statsvetarna i Göteborg vara. ”Detta är ett stort nederlag för svensk valdemokrati”, säger Sören Holmberg till GP. Han syftar på att valdeltagandet sjönk från 81 procent i höstas till 43 procent och menar att det försvagar legitimiteten i resultatet. Det låter onekligen inte så bra. Men, å andra sidan, hur troligt är det att väljarintresset för vem som styr i regionen har säckat ihop totalt på ett halvår? Ett alternativt sätt att se på saken är att vi nu har fått en indikation på hur stort det egentliga intresset är för region- och landstingspolitiken, när valdeltagandet inte dopas av de hetare riks- och kommunalvalen!? Det talar i så fall snarast för mer av skilda valdagar, så att det kan uppstå en starkare egen politisk kultur kring de regionala frågorna.

Vad partierna beträffar gick inget fram särskilt mycket och inget tillbaka särskilt mycket. I många kommentarer antas att det är Socialdemokraterna som är gladast, eftersom de ryckte fram knappt två procentenheter. Men som ”Juholteffekt” är det trots allt rätt beskedligt.

Jag undrar om inte Centern och KD är minst lika nöjda. Deras resultat ligger i paritet med regionvalet i höstas, vilket betyder att de inte har drabbats av den starkt negativa trend som syns i de nationella opinionsmätningarna. De borgerliga småpartierna går inte bra, men deras snara undergång har inte visat sig vara en naturlag. Än lever hoppet om ljusare tider.

Moderaterna är omvalets förlorare. Partiet går tillbaka ett par procentenheter trots stora förväntningar och lysande resultat i nationella opinionsmätningar. När politiken handlar om annat än arbetslinje och statsfinanser – eller när man försöker få politiken att handla om jobb och statsfinanser trots att valet egentligen gäller något annat – går det trögare för M.

Det återstår för västsvenskarna att se vilket styre som kan vaskas fram ur resultatet. Det är trots allt vad valet har handlat om. Som fingervisning inför 2014 har omvalet ytterst begränsat värde.

Arkiv

Fler bloggar