Ledarbloggen

Gustaf Almkvist

Gustaf Almkvist

Det är alltid jobbigt när man börjar inse att ens motståndare har kommit på något vettigt. Ska man ge sig då, eller lite yvigt fortsätta sitt motstånd? För Socialdemokraterna är det inte längre en filosofisk fråga. Den nye ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich gillar nämligen rut- och rotavdragen. Eller ja, han medger att ”man inte ska kasta ut barnet med badvattnet” och att man kanske kommer att ”landa i att det är ett bra avdrag”.

Alla är dock inte lika storsinta. I dagens Expressen föreslår riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S) att de båda avdragen borde bytas ut mot ”gratischeckar”. Hans idé är att alla svenskar, ”gammal som ung”, ska få en check på 2000 kronor att använda för ”vissa tjänster”. Därmed ska man komma åt problemet att rut-avdraget används av fler hög- än låginkomsttagare och att rot inte kan användas av den som bor i hyresrätt. En normal barnfamilj får därmed 8000 om året att städa och bygga för, tänker Olovsson. Vill man inte det ska man kunna ”ge bort eller sälja sina checkar”.

Man undrar om man ska skratta eller gråta. Om det nu är ett så stort problem att rut kostar så mycket pengar (vilket kan diskuteras, med tanke på hur många nya jobb avdraget genererar), vad tror Olovsson att tjänstepengen kommer att gå loss på? Inte mindre, i alla fall. Och om det nu är ett så stort rättviseproblem att avdraget används mer av hög- än låginkomsttagare (Olovsson glömde en rätt stor del av Sveriges befolkning, nämligen medelinkomsttagarna, som är den grupp avdraget verkligen gör skillnad för), hur rättfärdigar Olovsson att en välmående fyrbarnsfamilj får tre gånger så mycket ”tjänstepeng” som en ensamstående mamma med ett barn?

Och så var det där med att staten delar ut checkar. Medan Olovsson brinner för ”likformighet och neutralitet” i skattesystemet är det tydligen inga problem att dela ut miljarder i skattepengar för att folk ska köpa tjänster från en viss sektor. Varför inte dela ut ett helt häfte när man ändå håller på? 16 ägg. 3 paket kaffe. 2000 kr servicetjänster.

Arkiv

Fler bloggar