Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Politiker kan iscensätta satsningar och debattörer kan opinionsbilda. Men ingenting är mer värdefullt än när en enda person med stark genomslagskraft drar efter andan och kliver fram. Att fotbollsikonen Glenn Hyséns son, tillika landslagsspelaren Tobias Hyséns lillebror Anton Hysén – som själv siktar på elitfotbollen – kommer ut ur garderoben förtjänar all uppskattning vi kan uppbåda. Fotbollens och idrottens domäner är fortfarande svårforcerat landskap för homosexuella och det behövs verkligen att personer vågar gå ut öppet och agera föregångare för alla andra som inte vågar.

Detta förändrar förstås inte den självklara sanningshalten i det som Glenn Hysén sade för några år sedan om hur många inom sportens värld ”fostras till bögfobi”, men det gör att man får en helt ny förståelse för hur djupt känd hans frustration över detta förmodligen var.

Det är alltid glädjande med mod, i synnerhet mod som är ägnat att underlätta livet för medbröder och medsystrar nu och i framtiden. Som är ägnat att göra världen bättre för många fler.

Anton Hysén kanske inte ser storheten i sitt steg själv, men det han gör är en pionjärinsats som förtjänar våra applåder.

Arkiv

Fler bloggar